Folyamatosan túlóráznak a honvédek a déli határnál

"A Donnál nem vették ennyire igénybe a katonáinkat a második világháborúban."

A miniszter válaszából kiderül, hogy tavaly közel ötmillió órát töltöttek túlszolgálatban a honvédek, 2017 első fél évében pedig 2,9 millió órát. A túlórák száma folyamatosan emelkedett. Míg januárban 203 ezer órát rendeltek el, decemberre 525 ezer óra fölé kúszott ez a szám. Januárban pedig már 877 ezer órányi pluszmunkát dolgoztak a katonák.

Kovács Gyula nyugalmazott katona a Magyar Nemzetnek azt mondta: a Donnál nem vették ennyire igénybe a katonáinkat a második világháborúban.

Az egykori alezredes szerint mindez azzal áll összefüggésben, hogy a honvédeknek kell helytállniuk a déli országhatár mellett felhúzott kerítésnél. Kovács kiszámolta: már a tavalyi első fél évben minden második napjukban 12 óráztak a katonák, ráadásul a túlszolgálatba nincs beszámolva az ingázás ideje.

A lap emlékeztet rá, hogy mivel a kormány válsághelyzetet rendelt el a migráció miatt, a honvédség jogszerűen rendelheti el a túlórákat. A nyugalmazott katona ugyanakkor megjegyezte: az utóbbi másfél évben szinte minden „hadra fogható” katonát lerendeltek a határra, még a légierő zenekarát és az Afganisztánt megjárt honvédeket is. Tavaly átlagosan 800 túlóra juthatott egy katonára.

Mindez államnak tavaly több mint 11 milliárd forint pluszköltséget jelentett, idén pedig 6,6 milliárdot. Kovács azt is problémának nevezte, hogy 2-3 hónap késéssel fizetik ki a katonáknak a kiegészítést.