Szélsőségek és a platánok

Tényleg ennyi? Dologtalan léhűtők a diktatúra védelmezőivel szemben?

Most nem is a harcos környezetvédők és az egész balhét a hátuk közepére sem kívánó rendőrök tragikomikus tusakodása a lényeg, hanem az eseménynek egy másodlagos tapasztalata: a virtusprolik elszabadulása. 

Direkt nem egyszerűen csak prolit írtam, mert meggyőződésem szerint helytelen ezt a jelzőt iskolai papír, olvasottság, lexikális tudás, társadalmi helyzet vagy éppen családi háttér alapján "kiosztani". 

Szerintem ahogy 8 általánossal is lehet valaki értelmes, normális ember, úgy más meg két diplomával is kiérdemelheti a virtusproli jelzőt, ha kellően egydimeznziós ösztöngondolkodás a vezérfonala. 

Szóval, néztem a kergetőzést, de még inkább a mellette futó hozzászólásokat. Voltak komplexebb, értelmes vélemények is, legyen szó a tüntetők céljával egyetértő, vagy azt ellenző megnyilatkozásokról.

Az egydimenziós kommentek alapvetően két csoportra oszthatók. Az egyik szerint (összegezve)

"há nincs ezeknek munkahelyük, de ráérnek, miért nem dolgoznak, vidéken meg sok a szegény".

A másik csoport azt a gondolatot variálta, hogy a rendőrök mocskos fideszbérencek, akik bántják a magyar embereket.

Szerintem meg: ha valakinek az a szívügye, hogy patinás platánokat ne vágjanak ki a Városligetben, akkor menjen és tüntessen. Függetlenül attól, hogy van-e munkája, szabadságot vett ki, a világ heréje, a konkrét ügy szempontjából nekem tök mindegy. Ilyen egyébként alapon meg lehet kérdezni a CÖF-ös aktivistákat is, hogy miért nem dolgoznak, miért Brüsszelbe járnak tüntetni, de ráérnek, vidéken sok a szegény stb..

A rendőröket sem érdemes kollektív módon a diktatúra gonosz végrehajtóinak beállítani, ráadásul vélhetően sokan közülük szintén nem nyírták volna ki a platánokat.

A virtusproli ellenpólusán a másik véleményének a tiszteletben tartása van. A saját vélemény határozott kinyilvánításával, a másik feletti ítélkezés nélkül. 

P. S.: Nem vagyok egy lánglelkű ligetvédő, de a csúcsrajáratott Fidesz-arroganciával átitatott közhangulatban nagyon rossz üzenetként visított az éterbe az átültetéshez használt láncfűrész.