Legalább ennyi kiderült Habonyról: nincsen diplomata útlevele

Mindössze egyetlen mondattal válaszolt a miniszterhelyettes.

Ismeretes, legutóbb Hong Kongban tevékenykedett Habony Árpád, és olyan neves emberekkel együtt utazott haza a Makaóból felszállt luxusrepülőgépen, mint Demján Sándor milliárdos vállalkozó, Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, valamint Csányi Sándor OTP-vezér és Demján közös vállalatának a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András.

Habonyt az adófizetők pénzéből fenntartott rendőrség védte attól, hogy az újságírók kérdéseivel szembesüljön, viszont az így is feltételezhető, hogy ázsiai körútján a letelepedésikötvény-program ügyeit intézte.

A kötvény program eredeti iránya egyébként is Kína volt – az csak járulékos veszteség, hogy ezzel az arab világ gazdag migránsai előtt is megnyitotta Európai kapuit az Orbán-kormány -, s kínaiak is éltek a legtöbben a program adta lehetőséggel. Jellemző, Rogán Antal a kínai-magyar közös parlamenti bizottságnak a vezetőjeként hívta életre a letelepedésikötvény-programot.

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő mindezek fényében is kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy Habony Árpád rendelkezik-e, illetve 2010. május 29-e óta rendelkezett-e bármikor diplomata útlevéllel?

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kizárólag az a személy kaphat, "aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.”

Szilágyi György kérdésére Szabó László miniszter helyettes, államtitkár válaszolt, s tette mindezt egyetlen mondattal:

"Habony Árpád nem rendelkezett és nem rendelkezik diplomata útlevéllel".

Na, akkor legalább ennyit megtudtunk Habony Árpádról. Akkor már csak azt kellene kideríteni, mégis kinek a nevében köt üzleteket a távol-keleten.