Újra kell nyitni a devizahiteles dossziét

Összeférhetetlenség miatt a Jobbik újratárgyalná az összes devizahitelek ügyében hozott törvényt.

A képviselő szerint az, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája több bankot is képvisel a devizaperekben, miközben a miniszternek az állampolgárokat védő jogszabályokat kellene hoznia a parlamentben, egyszerűen összeférhetetlen.

Ezáltal felmerül, hogy mennyire elfogulatlanul hozta a Fidesz-KDNP azokat a döntéseket, amik a devizahitel-károsultakat érintették.

„A Jobbik ezért arra szólítja fel a kormányzatot, hogy haladéktalanul nyissa újra a dossziét és tárgyaljuk újra együttesen a parlament előtt az összes devizahitel-károsultakat érintő döntést.”

Z. Kárpát úgy véli, hogy mindeddig folyamatos összejátszás történt az érintett bankok és a kormányzat között, ahol utóbbi vállalta, hogy nem rak további terheket a bankokra a károsultak helyzetének rendezése érdekében.

A Jobbik a károsultak pártján áll és úgy látja, hogy a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása nélkül megoldhatatlan a kialakult helyzet.

Amíg ez nem következik be, addig kilakoltatási és részleges végrehajtási moratóriumot kell elrendelni.

[video:https://youtu.be/4O5dA5PuAFE]

A képviselő emlékeztetett, hogy a Kúriai is jelezte, hogy amennyiben az Európai Bíróság úgy ítéli meg, hogy az árfolyamkockázatot nem kizárólag az ügyfélnek kell viselnie, akkor ők is változtatnak saját hazai döntésükön. Ezek az elhibázott kúriai döntések a képviselő szerint egy elhibázott hivatkozási alapot keletkeztettek a kormányzat számára, amivel később felvételkori árfolyamon forintosították a hiteleket.

A Jobbik alelnöke megengedhetetlennek tartja, hogy az embereket ilyen intézményesített módon kifosszák, ezért új elszámolást követel.