Amerikai bombázók a Dél-kínai-tenger felett


A csúcson az amerikai elnök találkozni fog kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel is, aki nem nézi jó szemmel, hogy az USA ismét a kínaiak által magukénak tartott, évi 5 trillió dollár értékű kereskedelmet lebonyolító Dél-kínai-tenger térségében gyakorlatoztatják haderejüket.

A Reuters beszámolója szerint két B-1B Lancer amerikai bombázó repült be az USA által nemzetközinek tekintett légtérbe, amik korábban első ízben végeztek éjszakai gyakorlatot japán sugárhajtású repülőkkel.

A gyakorlatot azért tartották, mert az amerikai haderők úgy vélik Észak-Korea kedden interkontinentális ballisztikus rakétát indított el és az USA szárazföldi területeinek egy része ennek hatósugarába került.

Forrásponton a Dél-kínai-tenger: Példátlan nagyhatalmi összeütközés készül a távol-keleten

Az elmúlt napokban ismét forráspontig hevültek az indulatok a Dél-kínai-tenger körül: Washington és Phenjan ismét katonai akciókkal provokált, Kína és Oroszország szövetségi politikájuk erősítésével igyekszik erőt mutatni, Japán pedig továbbra is az Egyesült Államokkal tandemben halad egy egyre valószínűbb nyílt konfliktus felé.