Megállapodtak a béremelésről a Magyar Államkincstárnál

Átlagosan 25 százalék azonnal, majd januártól újabb 25.

A szakszervezet közleménye szerint a Magyar Államkincstár dolgozói kilenc éve nem kaptak bérfejlesztést, többségük a garantált bérminimumért dolgozik. 

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a közleményben kijelentette, hogy a kincstári dolgozók bérfejlesztéséről szóló megállapodás ellenére a július 17-re tervezett sztrájkot az MKKSZ csak a kincstári területen mondja le. 

A szakszervezeti vezető kifejtette: a közszolgálatban több mint 250 ezer dolgozó nettó keresete nem emelkedett az idén, és jó részüknél 2008 óta ez a helyzet. A fizetések javulását ígérő életpálya-program indulását pedig a kormány késlelteti, 2018 elejéhez képest egy évvel később kerülhet erre sor. 

Hozzátette, hogy az önkormányzati köztisztviselők több mint ötöde vállalta már a törvényes sztrájkban való részvételt, a közalkalmazotti területen pedig a teljes vízügyi ágazatban az érintettek 75, Budapesten 92 százaléka hajlandó részt venni a megmozdulásban. Arra akarnak rámutatni, hogy nem lesz megfelelő az államigazgatás működése, ha elmennek a munkavállalók, mert kilenc éve nem volt keresetnövekedés.

A Magyar Államkincstár pénteken délelőtt azt közölte, hogy nem sztrájkolnak a Magyar Államkincstár munkavállalói július 17-én, miután a hivatal vezetése, valamint a Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Magyar Államkincstár Országos Szakmai Tanácsa (MKKSZ MÁK OSZT) a tárgyalásos rendezésben állapodott meg.