Mégis kivégezték a félig magyar férfit az Egyesült Államokban

Hiába a petíció és a kampány, Virginia kormányzója nem adott kegyelmet Morvának.


A férfit azért ítélték halálra, mert 2006-ban betörések és rablási kísérlet miatt előzetes letartóztatásba került, ahonnan téveszméi miatt bármi áron szabadulni próbált. Szökési kísérlete során megölte a kórház fegyvertelen biztonsági őrét, majd a keresésére küldött tizedest.

Virginia állam kétrendbeli gyilkosság miatt halálra ítélte a férfit.

A július 6-ra kitűzött kivégzés előtt óriási erőkkel mozdultak meg jogvédő szervezetek, kampányt és petíciót is indítottak a férfi megmentéséért. Magyar állampolgárságára való tekintettel az EU washingtoni nagykövete és Magyarország washingtoni nagykövete is kegyelmet kért Morva számára Terry MCAuliffe virginiai kormányzótól.

A kormányzó csütörtökön, néhány órával a kivégzés előtt kiadott közleményében közölte, hogy nem ad kegyelmet Morvának és a méreginjekció általi halálos ítéletet helyi idő szerint este 9 órakor végrehajtották.

Terry McAuliffe azt írta, hogy személyzetével gondosan megvizsgálták az ügyet, és bár ő személy szerint nem ért egyet a halálbüntetés intézményével, a törvény alkalmazása ebben az esetben jogos és az amerikai-magyar férfi nem érdemelt kegyelmet.