Erős és büszke ország: bezár a gyár

Megszünteti a sörgyártást a Heineken Martfűn. 

A rosszt hírt személyesen közölte a város vezetőivel a társaság vezérigazgatója, José Matthijsse - írta meg a szoljon.hu. Martfű polgármestere azt nyilatkozta, hogy másfél-két éve még a Heineken a gyár kapacitásbővítésével, valamint új termék, a cider előállításának tervével kereste meg őket. 

Papp Antal megjegyezte, hogy tavaly kormányhatározat is született az üzem fejlesztésének támogatásáról. A Heineken illetékesei segítséget kértek az önkormányzattól, hogy járjon közben a kormánynál a cidertermékeket terhelő jövedéki adó csökkentése érdekében. Július 1-től változott a jövedékiadó-törvény, mely azonban nem hozott kedvezményeket a cégnek. A polgármester szerint a Heineken vezetése ezzel indokolta, hogy a cég leépítésre kényszerül Martfűn. 

Papp Antal hozzátette, sejtették, hogy ha nem kap a cég semmilyen kedvezményt, akkor valamit tenni fog. A munkahelyek megőrzése és a helyi adóbevétel miatt a település többször is megkereste a szakminisztériumot, Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt is. Fazekas Sándor miniszter meglátogatta a gyárat, tőle is kérték a jövedékiadó-törvények újragondolását. 

A városvezető szerint lehetne kedvezőbb az adózása a magyar alapanyagokból, magyar munkaerő felhasználásával, Magyarországon gyártott terméknek. Papp megjegyezte: Kérésünk talán nem volt elég hangos…

Boldog István a megyei sajtó munkatársától értesült a gyár bejelentéséről. Azt mondta, hogy

őt sem a gyártól, sem az önkormányzattól nem kereste senki, de megpróbál valamit tenni. 

Martfűnek 87 millió forintnyi iparűzési adóbevétele volt a cégtől, ami a változások után harmadára-negyedére eshet vissza. 

A Heineken tájékoztatása szerint szeptembertől kezdik el a sörgyártás leépítését, a telephelyen logisztikai központ lesz, amelynek kb. 20 munkatársa lesz.