A hamburgi összecsapások után földön fekve hevertek a teljesen kimerült rendőrök

A mannheimi rendőrszakszervezet elnöke szerint nem ezt érdemelték a kollégái.

Szombaton fosztogatásokkal tarkított súlyos zavargások és összecsapások alakultak ki a G20-csúcstalálkozónak otthont adó német városban. A helyi sajtó szerint a hatóságok elvesztették az ellenőrzést, és egész városnegyedeket engedtek át az anarchista, szélsőbaloldali randalírozóknak. Vasárnapra virradóra újabb összecsapásokra került sor.

Thomas Mohr, a mannheimi rendőrszakszervezet elnöke a Facebook-oldalán osztott meg egy kollégájától kapott fotót a kimerült hamburgi rendőrökről. Mohr szerint botrányos, hogy a 48 órát folyamatosan szolgálatban töltő rendőröknek még csak normális helyet sem biztosítottak a regenerálódásra, és egy raktárban lettek elszállásolva, mint a hajléktalanok, miközben nagyon nehéz helyzetekben kellett helytállniuk. Mohr annak is hangot adott, hogy nem ezt érdemelnék a kollégái, akik a polgárok életének védelmére esküdtek, majd arra kérte követőit, hogy osszák meg a közzétett fotót, a Hamburgban megsérült több mint kétszáz rendőrnek pedig mielőbb jobbulást kívánt.

A bejegyzést megosztotta Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, aki megdöbbenését fejezte ki a kép kapcsán.

„Azoknak a rendőröknek, akik védik a lakosság életét és Hamburg városát a több ezer terrorista ellen, 48 óra után a földön kell aludniuk. Micsoda kép! Ez igazán megdöbbentő…”

- írta Strache a közösségi oldalán.

Több száz rendőr sérült meg a zavargásokban

A jelenlegi információk szerint 476 rendőr sebesült meg Hamburgban a G20-csúccsal összefüggésben indított rendőri műveletben.

Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordul tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére.

A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és kezdeményezésükre az illetékes bíróságok kiadtak 37 letartóztatási parancsot. A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket a többi között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.