300 ezres ösztöndíj a fideszeseknek?

Most épp így veszíti el a közpénz „közpénz jellegét”.

Hidvéghi Balázs és Hidvéghiné Pulay Brigitta a a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájának hallgatóiként részesülnek 300 ezres ösztöndíjban a Magyar Nemzet értesülései szerint.

A Fidesz kommunikációs igazgatója korábban az alapítványokat fenntartó Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek a tanácsadója volt.

A lap forrása szerint a doktoranduszhallgatóknak „kamuelőadásokat kell tartani, lényegében nem kell tanítani sem”, ezért a munkáért mégis egy professzori fizetéssel megegyező honoráriumot kapnak.

A közérdekű adatigénylések ellenére sem adták még ki a Pallas Athéné alapítványok az alapítványi ösztöndíjban részesülő személyek listáját, pedig az eddig napvilágot látott esetek visszaélések gyanúját vethetik fel. A lap több, az MNB-nél dolgozó személyről tudta meg, hogy részt vesz az ösztöndíjprogramban, korábban Matolcsy barátnőjéről, Vajda Zitáról derült ki, hogy négy helyről veszi fel fizetését és a jegybanki alapítványoknál dolgozik.

Ugyancsak a korábban 266 milliárd forintnyi közpénzt kapott alapítványoknál állt munkába Polt Péter legfőbb ügyész lánya és felesége is.

Miután a kormány szerint az alapítványoknak adott közpénz „elveszítette közpénz jellegét” törvénybe akarták foglalni azt is, hogy soha ne lehessen kikérni az adatokat arról, hogy mire költik az intézmények ezeket a pénzeket. Bár az Alkotmánybíróság keresztülhúzta ezt a tervet, úgy tűnik a haveroknak és pártkatonáknak járó kifizetéseket mégis sikerül elintézniük valahogy.