Óriási erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államok délnyugati partvidékén és Kanadában

A hőség következménye.

Kaliforniában a negyedik napja pusztító tüzek már több mint tizenegyezer hektárt tettek tönkre, s több mint tízezer embert kellett kimenekíteni.

Hétfőig az erdőtüzeknek csupán 15 százalékát sikerült eloltani. A kaliforniai kormányzói hivatalhoz tartozó tűzvédelmi hatóság jelentése szerint a nagy hőség és a szélsőségesen száraz talaj miatt még várhatón négy-öt napig nem sikerül úrrá lenni a helyzeten.

Kaliforniában sok helyütt 43-45 Celsius fokot mérnek, s bár a tavaszi nagy esőzések után Jerry Brown kormányzó áprilisban bejelentette, hogy az öt évig tartó száraz időszaknak hivatalosan vége, a vízkorlátozásra vonatkozó intézkedéseket nem vonta vissza.

Az Egyesült Államok északi határának másik oldalán, Kanadában, elsősorban Brit-Kolumbiában, aggasztó a helyzet. Egyidejűleg 230 helyen égnek az erdők és a házak, s több mint tízezer embert kellett evakuálni. A kanadai hatóságok - a hőség és a szárazság miatt - szintén nem számítanak arra, hogy hamar sikerül úrrá lenni a katasztrofális helyzeten.