Pincér vagy pultos a legtöbb magyar Nagy-Britanniában

Kalandvágy.

A Nagy-Britanniában dolgozó közép-európai országok polgárairól szóló felmérést készített a brit statisztikai hivatal. Az EU8-nak nevezett országcsoportot vették alapul, melynek tagjai: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és a balti országok.

Az elemzés szerint 81,3 ezer magyar tartózkodik életvitelszerűen a szigetországban, de ez a szám nem helytálló. Egyrészt tudni lehet, hogy ennél jóval többen vannak, másrészt a brit statisztikusok nagy háztartási adatgyűjtésből dolgoznak, így ez nagyjából egy alsó közelítésnek felel meg.

A dolgozók arányát tekintve az élen járunk 84,3 százalékkal, például a szlovákoknál ez csak 73 százalék. A statisztika szerint a vendéglátásban vagyunk igazán erősek, a dolgozó magyarok közül megközelítőleg huszonnyolcezer a következő szakmákban helyezkedett el: recepciós, pincér és pultos, értelemszerűen a feketemunkát nem számolták bele.

A brit pénzügyi szektorban ötezer magyar dolgozik, összesen húszezren vannak az egyéb ágazatokban, ami elsősorban az építőipart, másodsorban az egészségügyet jelenti. Általános statisztika a vizsgált országokra vonatkozóan, hogy főleg szakmunkás, feldolgozóipari szakmunkás és szakképzettséget nem igénylő munkakörökben dolgoznak sokkal többen, mint a britek. Kevés kelet-közép-európai van vezető tisztségben vagy professzionális munkakörben.