20 évre küldték munkatáborba az orosz ellenzéki politikus gyilkosát

Nyemcovot 2015. február 27-én éjjel ölték meg több lövéssel a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A férfi Anna Duricka ukrán modellel hazafelé tartott a GUM áruház egyik étterméből. 

A bíróság

szigorított büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat.

Zaur Dadajevet, aki a vád szerint többször hátba lőtte az 55 éves politikust, 20 évi, bűntársait, Anzor Gubasevet 19, Sadid Gubasevet 16, Temirlan Eszkerhanovot 14, míg Hamzat Bahajevet 11 évi börtönnel sújtották.

A vádlottakat halmazati büntetésként fejenként százezer rubel (mintegy félmillió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Ezenkívül az elítéltek, Dadejevet leszámítva, büntetésük alapszakaszát letöltve még két évig nem szabadulhatnak.

A védelem bejelentette, hogy a következő napokban, a jövő héten bizonyosan, fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Az ügyészség azt közölte, hogy miután megkapta és áttanulmányozta az ítéletet, dönt arról, hogy fellebbez-e. Az illetékes ügyész korábban életfogytiglani börtönbüntetést kért a gyilkosság elkövetőjére, Zaur Dadajevre.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) ezzel egy időben bejelentette, hogy folytatja a nyomozást a bűntény megrendelőinek és megszervezőinek felderítésére. Az SZK egyik feltételezése szerint a megrendelő Ruszlan Muhugyinov lehetett, aki a csecsen Észak belügyi zászlóalj egykori tisztje volt. Ellene 2015 novemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Petrenko emlékeztetett egyben arra, hogy

Muhugyinov és mások 15 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon csaknem 66 millió forintot) ajánlottak fel a tetteseknek

Nyemcov meggyilkolásáért, és a pénz volt a bűncselekmény elkövetésének indítéka. Azt is mondta, hogy az ügy vádlottjai 2014-ben láttak a gyilkosság megszervezéséhez, ami azt bizonyítja, nem állja meg a helyét a vádlottaknak az az állítása, amely szerint vallási gyűlöletből végeztek az ellenzéki politikussal, mert az támogatta a Charlie Hebdo francia szatirikus lapban 2015 januárjában megjelent, Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrákat. 

Hogy Muhugyinov miért akarta megöletni Nyemcovot, az nem teljesen világos, az azonban sokat mondó, hogy Razman Kadirov csecsen vezető elismeréséről biztosította és "hazafiaknak" nevezte a támadókat. A Nyemcov-család azt gyanítja, hogy a politikus meggyilkolására

valójában Kadirov adott utasítást, ám a Putyinhoz feltétlenűl hű vezért Moszkva nem akarja bíróság elé állítani. 
 
A bűntény ügyében már néhány nappal a gyilkosság után, 2015. március 6-án öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, egy hatodik embert, Beszlan Sabanovot nem sikerült elfogni, mert az elfogási kísérletkor ellenállt és felrobbantotta magát. 

Borisz Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.