Macron nekiment a németeknek

Macron májusi megválasztása után azt javasolta, hogy az eurózónának legyen egy külön pénzügyminisztere és közös költségvetése. Angela Merkel német kancellár óvatosan reagált erre, Berlin attól tart, hogy végül a német adófizetőknek kell állniuk a közös adósságokat. Erre Macron ismét elmondta, hogy nem akarja a nemzeti adósságokat beleöntetni egy közös zsákba. 

 "Soha nem tettem szemrehányást Németországnak azért, hogy versenyképes gazdasága van, de a német versenyképesség részben az eurózóna diszfunkcióiból és a többi gazdaság gyengeségéből ered.

Németországnak erős gazdasága van, de népesedési problémákkal és azzal küzd, hogy nincs egyensúlyban a kereskedelme a szomszédaival. Németországnak osztoznia kell abban a felelősségben hogy az eurózónának olyan jövője legyen, amilyet megérdemel" - mondta Macron az Ouest France című regionális újságnak és a Funke német lapcsoportnak

A Handelsblatt című német gazdasági lap szerdán jelentette, hogy a francia és a német pénzügyminiszter a két kormány együttes csütörtöki ülésén bemutat egy útitervet a társasági adók összehangolására.

Macron szerint Németországnak szerepet kell vállalnia az európai állami és magánbefektetések újraélesztésében.

Arra a kérdésre, hogy Európa tud-e támaszkodni Donald Trump amerikai elnökre, Macron azt válaszolta, hogy Európának szüksége van az Egyesült Államokra de harcolni fog Trumpnak a klímaváltozásról alkotott nézete ellen. Az amerikai elnök csütörtökön érkezik franciaországi látogatásra.