Kamu rabbik álltak ki Orbán mellett - üzleti érdekek a háttérben?

Nem is rabbik, és jó eséllyel nem is önzetlenül védték meg a kormányfőt. 

Az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek (United Orthodox Congregations Of New York) nevű haszid zsidó szervezet június végén adott ki közleményt, - ezt helyi magyar konzulátus is közölte - amelyben védelmükbe veszik Orbán Viktort, akit más zsidó szervezetek és a budapesti izraeli nagykövet is azért támadtak, mert "kivételes államférfinak" nevezte Horthy Miklós kormányzót. 

A dokumentumban mélyen elítélik

"a nagyrabecsült miniszterelnök, Orben (sic!!) Viktor elleni uszítást", és "teljes mértékben elhatárolják magukat" a magyar kormányfőt érő vádaktól.

Kiállásukat elsősorban azzal indokolják, hogy a magyar kormány sokat segített nekik temetőik helyreállításában. A közleményt 11, "egykori magyarországi és a történelmi Magyarország területéről származó szerepet betöltő rabbi" jegyzi. 

A Magyar Narancs utánajárt a történetnek, és kiderítették: a szervezet valójában nem létezik, a nyilatkozat aláíróinak egy része pedig nem is rabbi. A lap e heti számában megjelent cikk szerint a befelé forduló, haszid közösségek "el vannak zárva a külvilágtól", a politikáról pedig "semmit sem tudnak", s e tájékozatlansággal, illetve temetőik szakrális fontosságával magyarázzák a kormány melletti kiállást. 

A helyzet azonban valószínűleg ennél összetettebb. A haszidok radikális vallási nézeteik miatt valóban kifejezetten zárkózottak még a többi zsidó irányzat felé is, nem, hogy a "gojok" irányába. Így valóban felvetődhet kérdésként, hogy

a nemzedékek óta Amerikában élő közösséget vezető "rabbik" ugyan miért tartották fontosnak, hogy megszólaljanak egy ilyen ügyben?

A "hazafias" indíttatás a közösség természeténél fogva nagyjából kizárható, hiszen saját köreiken kívül szinte semmivel és senkivel nem szeretnek foglalkozni. Kivéve az üzlettel. 

A New York-i haszid közösség egyik kiemelkedő alakja és anyagi támogatója Alexander Rovt kárpátaljai származású milliárdos, aki komoly pénzekkel segíti az irányzat magyarországi képviselőjét, a

Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget.

Kövesék remek kapcsolatokat ápolnak a kormánnyal - Mr. Rovt  pedig komoly pénzeket fektet be Magyarországon. Az üzletember 50%-os tulajdonosa a budapesti Aria Hotelnek, amelynek 2015-ös megnyitóján hogy-hogy nem,

a magyar ENSZ-nagykövet, Bogyai Katalin is köszöntötte a jeles alkalmon egybegyűlteket. 

A New York-i haszid kamurabbik levelét tehát  jó eséllyel sokkal inkább az üzleti, és szektariánus érdek diktálta, mint az őszinte aggódás az egykori hazáért.