Amerikai diplomatákat utasíthat ki Oroszország

Oroszország a jövő héten dönt arról, milyen választ adjon az Egyesült Államokban lévő egyes diplomáciai létesítményei bezárására, de szó lehet amerikai diplomaták kiutasításáról is - közölte a külügyminisztérium pénteken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor úgy döntött, nem torolják meg rögtön Washington lépését, megvárják Donald Trump új amerikai elnök kormányzatának hivatalba lépését. A jóakarat jeleként ugyanakkor meghívta az amerikai diplomatákat a Kremlbe az újévi fogadásra. Most Moszkva azonban már válaszlépéseken gondolkozik.

Marija Zaharova külügyi szóvivő pénteken azt mondta, hogy "kifutnak az időből a kérdés rendezése terén". Úgy fogalmazott, hogy túl sok amerikai kém tevékenykedik diplomáciai álca alatt Moszkvában, ezért válaszlépésként lehet, hogy néhányukat kiutasítják az országból.

Zaharova sérelmezte azt is, hogy amerikai tisztségviselők nem adnak vízumot orosz diplomatáknak, hogy feltölthessék a kiutasítottak helyét Oroszország amerikai nagykövetségén.

A szóvivő hangsúlyozta:

"Ha az ügyben nincs előrelépés, kénytelenek leszünk válaszintézkedéseket hozni."

Moszkvában az amerikai diplomáciai képviseleten lévők létszáma erősen meghaladja a Washingtonban dolgozó oroszokét.

"Az amerikai diplomáciai misszió égisze alatt túl sokan dolgoznak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és a Pentagon hírszerzési egységének, és az ő tevékenységük egyáltalán nem egyeztethető össze diplomáciai státusukkal"

- hangoztatta Zaharova.

Moszkva válasza Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes és Thomas Shannon politikai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes Washingtonban, július 17-én tartandó tárgyalásának eredményétől függ. Orosz tisztviselők azt várják, hogy az amerikai fél javaslatokkal áll elő a kérdésben a találkozón.