EB-alelnök Morvainak: A bizottság még erősebb központosítással küzdené le az egyenlőtlenségeket

Morvai rámutatott: ez a jelenség az oka az EU-n belüli belső migrációnak, amely rendkívül megterhelő Magyarország és a kelet-közép-európai államok számára.

Timmermans válaszának első felében meglepő megértést tanúsított a téma iránt, és kijelentette: az elmúlt években elszenvedett válságok valóban széles körben növelték a társadalmi csoportok és a tagállamok közti egyenlőtlenségeket.

Az EB alelnöke rávilágított, hogy a strukturális alapok feladata épp az, hogy az EU államai közötti konvergenciát növeljék, ezzel enyhítve a társadalmi és a bérkülönbségeket.

Timmermans szerint is a belső piac tökéletesítésére kell felhasználni a következő éveket, ám ő - és a bizottság - ezt, a Jobbikhoz hasonló hazafias pártokkal ellentétben egyértelműen az uniós integráció elmélyítésével kívánja elérni.

Mint válaszában fogalmazott: szerinte nem szabad annyira borúlátónak lenni, hiszen a helyzet sokkal jobb, mint egy-két évvel ezelőtt, mivel csökken a munkanélküliség, növekedik a munkahelyek száma (hogy ezt milyen kristálygömbből bűvölte elő, nem tudni... - a szerk.).

Timmermans élcelődött a nemzeti mozgalmak elmúlt egy-másfél éves kudarcain is, ami reménnyel tölti el őt, mondván: a "patrióta tavaszból" egy európai tavasz lett, az unió polgárai és vezetői pedig a "magukra maradás" helyett szorosabb európai együttműködést és integrációt szorgalmaznak.

Szerinte csak ez lehet a sikeres uniós munka záloga, és reméli, hogy a bizottság jövő évi munkaprogramja ezt fogja tükrözni.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=p2_PzO-RW44]