2017. 07. 17. 19:20
MTI nyomán

A Mazsihisz szerint Izrael cserben hagyta őket

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn azzal vádolta meg Izraelt, hogy az cserbenhagyta a magyar kormány Soros Györgyöt kipellengérező plakáthadjáratának elítélésében. 

Néhány órával azelőtt, hogy megérkezett Magyarországra Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Heisler András, a Mazsihisz elnöke az AP amerikai hírügynökségnek panaszkodott Izrael álláspontjának megváltozásáról. Mint mondta, meglepődött és mélységesen csalódott a plakátok bírálatának hangnemváltozása, a bírálat élének tompítása miatt.

Izrael magyarországi nagykövete először elítélte a kampány antiszemita felhangjait, ám később Izrael külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy bár helyteleníti az antiszemitizmust, nem akarja jogtalannak minősíteni a plakátokat. 

A Mazsihisz elnöke korábban arra hivatkozva kérte a plakátok eltávolítását, hogy bár a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen.

Heisler András mindezek után hétfőn arra kérte az izraeli kormányt, hogy fejtse ki álláspontját a Soros György ellen irányuló plakátkampányról.

A "sorosozó" kampány leállítását kéri a Mazsihisz elnöke

A szervezet által az MTI-hez pénteken eljutatott közlemény szerint Heisler András arról ír: a Mazsihisz az első pillanattól kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a "sorosozás" komoly kockázatokat hordoz. Ez a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen - fogalmaz, hozzátéve, "az elmúlt napok bizonyították, hogy félelmünk nem volt alaptalan".