Tényi István felnyomta a Médiahatóságnál a kisgömböcként terjeszkedő Mészáros Lőrincet

Veszélyben a sokszínű tájékozodáshoz való jog. 

A már több mint háromszáz feljelentést és panaszt tevő Tényi István beadványában többek között a Médiatörvényre hivatkozik, amely kimondja: különös fontossággal kell figyelembe venni, hogy "az összefonódás engedélyezése esetén miként változna a médiatartalom szolgáltatás releváns piacán a tájékoztatást jelentő tartalmak sokfélesége/sokszínűsége, milyen mennyiségű és választékú médiatartalom állna a társadalom rendelkezésére."

Emlékeztet az Alkotmánybíróság egyik 2005-os határozatára is, amely szerint

"a tájékoztatási monopóliumok megakadályozása alkotmányos cél".

A taláros testület ezt még akkor mondta ki, amikor a médiapluralizmus még nem szerepelt az Alaptörvényben. 2010 júliusában azonban

éppen a fideszes kormánytöbbség szavazta meg,

hogy a sajtó sokszínűsége közhatalmi eszközökkel védendő közérdekű médiapolitikai cél, és alkotmányos alapelv legyen. 

Márpedig Tényi szerint Mészáros sajtóbirodalmának szédületes mértékű és sebességű terjeszkedése kapcsán pontosan ez kerül veszélybe. 

"A médiakoncentráció foka és a plurális médiarendszer között érdemi összefüggés van, ugyanis a magas médiakoncentráció csökkenti a tartalomkínálat sokszínűséget, a vélemények pluralitását, illetve mindezek hatására a kommunikációs jólétet a társadalomban. A tulajdoni koncentráció magában hordozza az egyoldalú közvélemény kialakulásának veszélyét azáltal, hogy a tájékoztatásból, véleményformálásból bizonyos szempontokat kizár, vagy kisebb súllyal jelenít meg."

 - írja az NMHH-hoz beadott panaszában. 

Tényi István: az MSZP-sek legalább még szégyellték magukat, ezek már zavarba se jönnek

Tényi Istvánnal abból az apropóból ültünk le egy interjúra, hogy már papírja van arról: nem Fidesz tag. A "Nemzet Feljelentőjével" a "szeretet és összefogás" erejétől a Habony Művekig eljutott Fideszről, az Orbánt körülvevő alvilági figurákról és Matolcsy György elmeállapotáról beszélgettünk. No, meg arról, hogy spicli-e a feljelentő?

Tényi rámutat arra is, hogy nem kell konkrét szabálysértésnek történnie ahhoz, hogy hasonló médiakoncentráció esetén a Hatóság eljárjon. A Médiatörvény szerint ugyanis a tulajdonosi háttér alapján "vélt, feltételezett (jövőbeni) torzulások" megelőzése is a feladataik közé tartozik, ilyenkor előzetes "ex ante" vizsgálatot indíthatnak. Beadványában erre hivatkozva kéri az NMHH-t, hogy hogy

"nevezett sajtótermékek tulajdonosi körében bekövetkezett változásokat, azok szabályszerűségét a médiatörvény, illetve a 2004. évi CXL tv. (Ket.) vonatkozó rendelkezései szerint vizsgálja meg."