Bizottságot állított fel Ankara a tisztogatásra vonatkozó panaszok elbírálására

Az írásos panasztétellel azok is élhetnek, akik előzetes letartóztatásuk miatt börtönben ülnek.

Az írásos panasztétellel azok is élhetnek, akik előzetes letartóztatásuk miatt börtönben ülnek. Az érintetteknek két hónapjuk van a fellebbezésre. A 7 fős bizottság az egyes esetekben szavazással dönt arról, hogy ki az, akit újból foglalkoztatni lehet vagy más formában kárpótolni kell. Szóbeli panasztételre, továbbá tanúvallomásra nincs lehetőség. A bizottság határozatai ellen az igazságszolgáltatás később egyéb fellebbezési lehetőséget is biztosít.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amelyhez a hatalomátvételi incidens óta eltelt egy évben 24 ezer 600-an fordultak jogorvoslatért, júniusban elállt 12 ezer 600 akta felülvizsgálatától a török bizottság közelgő felállításának hírére. Az Európai Unió korábban többször aggodalmát fejezte ki a török igazságszolgáltatás helyzetével kapcsolatban.

Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelynek kitervelésével Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja. Recep Tayyip Erdogan török államfő a puccskísérlet évfordulóján tartott múlt szombati beszédében közölte: 8500 ember még mindig szökésben van, a rendeleti úton bezárt intézmények száma pedig mintegy 5 ezer.