Nem vettek észre egy rosszindulatú daganatot a rossz CT miatt

De ugye tudja, hogy Balog miniszter szerint most álhírt fog olvasni.

Most éppen az RTL Híradóját kereste fel egy elhunyt nő lánya, aki szerint az ajkai elavult CT-berendezés is közrejátszhatott édesanyja halálában.

2014-ben fejfájás és fülfájás miatt kereste fel az asszony az ajkai kórházat, ahonnan mondván semmi baja, hazaküldték.

Halála előtt Szombathelyen is kezelték a nőt, ahol az onkológus megvizsgálta az ajkai CT-felvételt, amin ő látta a végzetes kimenetelű orrgarat-rákot, de állítása szerint annyira rossz minőségű volt a felvétel, hogy nehezen lehetett kiszúrni a daganatot.

A család ezután az ajkai betegjogi képviselőhöz fordult és a minisztériumtól kapott múlt heti válaszban az állt, hogy az ajkai CT-berendezés nem felel meg a jogszabályban előírt minimum feltételeknek. A Magyar Radiológusok Társasága pedig arról tájékoztatott, hogy a több mint tízéves gép, jóval rosszabb minőségű képet készít, mint egy korszerű, sokszeletes berendezés.

Egy kormányrendelettel ezután a CT-t leállították és a betegeket a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház látja el.

A CT-botrány után újabb kórházi horror? - Órákig feküdt a pszichiátria folyosóján egy holttest

Az esetet a bulvároldallal megosztó olvasó szemtanúja arra lett figyelmes, hogy egy idősebb beteg rosszul lett a folyosón, valószínűleg szívrohamot kapott.Miután a kórház személyzetének három tagja defibrillátorral sem tudta újraéleszteni a férfit, megállapították a halál beálltát, majd a testet letakarták egy fehér lepedővel.

A közelmúltban derült fény arra az esetre is, hogy az Országos Kardiológiai Intézetben sincs CT, ezért a betegeket sok esetben nyitott mellkassal szállítják át más intézményekbe. A felnőtteket az István-kórházba, a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkorházba. Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter miután egy kislány nyitott mellkassal való szállítás után elhunyt, azt találta mondani, hogy

"Lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT. Most már legalább van".

Csakhogy Dr. Kunetz Zsombor sürgősségi orvos Facebook oldalán cáfolta ezt, és kiderült, hogy valójában maga a miniszter terjeszt álhírt az egészségügyről.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

"a kórházak állami fenntartójának, az ajkai kórháznak és a CT-t működtető magáncégnek is van felelőssége abban, hogy nem vették észre a rosszindulatú daganatot a betegnél."

A kormányzat a következő fél évente az összes CT-t felülvizsgálja, Ajkára pedig ideiglenes mobil eszköz kerül.

Balog Zoltánnak tehát csupán "álhír" a beteg emberek élete. Bár tudjuk, hogy a mai magyar kormány ad hoc ötleteiről híres, nem szeret hatástanulmányokat végezni, esetleg felméréseket és statisztikákat bújni a népszerűségi indexüket leszámítva, valamint a szakma képviseletével való egyeztetések sem tartoznak a kedvenc elfoglaltágaik közé. De könyörgöm, hallgassanak végre a még itthon maradt egészségügyi dolgozókra és higgyék el, hogy ami odafönt  a bársonyfotelban jónak tűnik, annak a gyakorlat sokszor ellent mond. 

Ha pedig ez nem megy, akkor ideje átadni a stafétabotot egy olyan kormányzásnak, aki érti és látja az emberek mindennapos problémáit.

Újabb gyöngyszemet produkált a magyar egészségügy

Egy verőcei édesapa adott hangot felháborodottságának, amiért három hónapos kislánya nem kaphatta meg a védőoltását, mert az ÁNTSZ nem küldött újabb szállítmányt a Pest megyei településre. A gyerekorvos arra kérte a férfit, hogy egy hét múlva telefonáljon rá, ugyanis nem tudni mennyit késik a következő szállítmány."Ez jelenleg a helyzet az ország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon.