Letartóztatták a török Amnesty International vezetőjét

Az Amnesty International törökországi irodájának vezetőjét, Idil Esert, valamint másik kilenc jogvédőt július 5-én állította elő a török rendőrség az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) található egyik szállodában. Az AI közleményében akkor tiltakozott az intézkedés ellen, s azt írta: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

A kedden letartóztatottak között van egy svéd és egy német állampolgár is. Az ügy további négy érintettjét bírói felügyelet mellett szabadon engedték, de megtiltották nekik, hogy külföldre utazzanak.
 
Angela Merkel német kancellár élesen elítélte a történteket és az érintett német állampolgár, Peter Steudtner szabadon engedését követelte.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója alapján Meric Eyüpoglu, a letartóztatottak ügyvédje újságíróknak azt mondta:

senkitől nem kapott választ arra a kérdésre, hogy védencei melyik terrorszervezet működését segítették.

Salil Shetty, az AI főtitkára a bírósági döntést követően megkérdőjelezte az eljárás jogszerűségét, a jogvédők elleni eljárást politikailag motivált boszorkányüldözésnek nevezte, amely ijesztő képet fest az emberi jogok jövőjét illetően Törökországban.

"A döntés arról árulkodik, hogy az igazság és az igazságszolgáltatás köszönő viszonyban sincsenek egymással Törökországban"

- fogalmazott Salil Shetty.

ENSZ-szakértők egy csoportja "boszorkányüldözésnek" minősítette a jogvédők ellen zajló eljárást. Mint írták:

"riasztó, hogy a török hatóságok rendszeresen a terrorizmus elleni harcra" hivatkoznak a másként gondolkodók elleni fellépésük igazolására".

A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben, köztük az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen, Amerikában élő muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen, amelynek követőit terroristákként kezeli.

Az elmúlt egy évben a hatóságok több mint 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Idén júniusban letartóztatták az AI törökországi irodája igazgatótanácsának elnökét, Taner Kilicet is, akit azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll a gülenistákkal.