Az egész arról szólt, hogy egy nemzetközi bűnözőt csempésztek az országba, hogy Orbánnal üzleteljen

Demeter Márta szerint újra fel kell építeni hazánk védelmi rendszerét.

A független országgyűlési képviselőt azután kerestük meg, hogy Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője levélben ismerte el neki, Ghaith Pharaon honosítási kérelemmel fordult az akkori Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). Az ügy pikantériája, hogy a BÁH korábban ezt tagadta, Demeter Márta három alkalommal is próbálkozott betekintéssel, ám a hatósági iratanyag ránézésre is hiányos volt.

Hiányzott a tartózkodási engedély kiadásának konkrét folyamata, a pénzügyi háttér, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) ás a TEK szakvéleménye - és persze hiányzott a honosítási kérelem is. A gyanút csak erősítette, hogy tartalomjegyzék sem szerepelt az iratanyagban, így semmiféleképpen nem lehetett egy lezárt akta.

Demeter Márta szerint nem lehet kizárni, hogy Ghaith Pharaon megkapta a magyar állampolgárságot - ám erről sincsenek hivatalos információk.

"De az őrült nagy probléma az, hogy a magyar hatóságok egyszerűen beengedték Pharaont az országba. Hogy az előállítás helyett, letelepedési engedélyt kapott"

- magyarázta a politikus.

Az ellenzéki képviselő úgy látja, hogy az egész nem szólt másról, minthogy állami asszisztencia mellett egy nemzetközi bűnözőt csempésztek be az országba, hogy az Orbánékkal üzletelhessen. A szándékosságot az is bizonyítja, hogy a magyar fél tüntette fel, Ghaith Pharaon látogatásának célja, hogy a miniszterelnökkel találkozzon.

Demeter szerint Pharaon kapcsolatban csak simán behunyták a szemüket a titkosszolgálatok, azonban vannak olyan esetek, mint például a csecsen Magomed ittléte, vagy a moszkvai vízumgyár, ahol már a szükséges kompetencia hiányát is felfedezhetjük.

A 2018-as kormányváltás után minél hamarabb újra fel kell építeni hazánk védelmi rendszerét, és keményen el kell számoltatni azokat a politikai és szakmai szereplőket, akiknek köze van ahhoz, hogy az ország ennyire kiszolgáltatott helyzetbe került – hangsúlyozta Demeter Márta.