Irán ellenséges lépésnek tekinti az újabb amerikai szankciókat

"Az Iráni Iszlám Köztársaság mindig tiszteletben fogja tartani nemzetközi kötelezettségvállalásait" - jelentette ki az államfő a miniszterek előtt. Ha azonban az Egyesült Államok "újabb szankciókat akar ránk kényszeríteni bármilyen ürüggyel, az iráni nemzet megfelelőképpen fog válaszolni" - szögezte le Róháni a televízió által közvetített beszédében. "Nem bocsátjuk meg az amerikaiak által elkövetett jogsértéseket" - tette hozzá.
    
Róháni "kettős mérce" alkalmazásával vádolta meg Washingtont. "Egyrészt hivatalos jelentéseket küldenek a kongresszusnak, amelyekben megerősítik, hogy Irán maradéktalanul betartja az atomprogramról szóló megállapodást, másrészt különböző ürügyekkel a megállapodás logikájával és szellemével ellentétes újabb szankciókat léptetnek életbe" - mondta.
    
Róháni bírálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért felmondta az elődje, Barack Obama által Kubáról, Észak-Koreáról és az éghajlatváltozásról megkötött egyezményeket.
    
A külügyminisztériumi közlemény szerint Teherán "haszontalannak" tartja az új büntetőintézkedéseket, mindazonáltal megfelelő válaszlépéseket készít elő.
    
"Irán válaszul új büntetőintézkedéseket fog életbe léptetni olyan amerikai jogi és természetes személyek ellen, akik ellenséges lépéseket tettek az iráni nemzet és a térség más muszlim nemzetei ellen" - tudatta a teheráni külügyminisztérium.
    
Mohamed Dzsavád Zaríf a CBS amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra az álláspontra helyezkedett, hogy az új szankciók sértik az Irán és a nemzetközi közösség között létrejött atomalku szellemét, de azt is meg fogják vizsgálni, hogy összhangban vannak-e a megállapodás "betűjével".
    
Az Egyesült Államok, arra hivatkozva, hogy Irán ballisztikusrakéta-programja amerikai érdekeket fenyeget, kedden 18, a programban érintett természetes és jogi személy ellen rendelt el szankciókat. Irán viszont elidegeníthetetlen jogának tekinti, hogy fejlessze elrettentő képességét.
    
Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország több mint 10 évnyi tárgyalás után, két éve állapodott meg az Irán elleni szankciók nagy részének feloldásáról, annak fejében, hogy Teherán jelentősen korlátozza atomprogramját. Az egyezség külön kitér arra is, hogy Irán nem hajthat végre kísérleteket atomfegyver hordozására képes eszközökkel, így nukleáris töltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétával sem.