Az oktatásnak nem a portfóliókra van szüksége

A pedagógusoknak a gyermekekre kellene fordítani az idejüket.

Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke és a Jobbik oktatási szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pártja megszüntetné a pedagógusportfólió intézményét és az adminisztráció helyett a gyermekekre koncentráló munkát részesítené előnyben.

A politikus szerint az ágazati életpályamodell bukás, ezt mutatja az is, hogy a pedagógusok jelentkezése a jövő évi minősítési eljárásra, a megadott létszám egyharmadát sem éri el, az adminisztrációs terhek ugyanis sokakat visszatartanak attól, hogy részt vegyenek az eljáráson.

Ezzel a tanárok véleményt is formálnak a jelenlegi helyzetről, mégpedig azt, hogy a kormány oktatáspolitikája már az alapvetéseinél hibás.

[video:https://youtu.be/IeNaFf1PbBI]

Dúró Dóra egyúttal erkölcsileg megengedhetetlennek nevezte, hogy több évtizedes munkaviszonyt követően egyes intézményvezetőket indoklás nélkül, e-mailben vagy telefonon mentsenek fel. Szerinte ezzel a kormány több esetben szembemegy a szakma, a tantestület és a szülők akaratával, s felmerül, hogy politikai indokok állnak mögötte.

„A kormányzat lenézi a pedagógusokat, ahelyett hogy felnézne rájuk. A Jobbik kormányra kerülése esetén ez utóbbi szellemiséget fogja képviselni.”