Franciaország is beállhat a bérunió mögé?

Közeleg Emmanuel Macron és a V4 csúcs.

A képviselő felszólítja Orbán Viktort, hogy használja fel a francia elnökkel való találkozót és a V4 csúcsot arra, hogy a bérfelzárkóztatás kérdését napirendre vegyék.

Gyöngyösi Márton a képviselője a Jobbik béruniós kezdeményezésének is, amit azt célozza, hogy a magyar emberek is olyan életszínvonalon tudjanak élni, mint a nyugat-európaiak. Ez megállíthatja az egyre súlyosabb méreteket öltő elvándorlást is.

A képviselő osztja azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, miszerint Emmanuel Macron a V4 csúcsra időzíti majd budapesti látogatását, ahol a visegrádiakkal egyeztethet arról a kérdésről, ami elnöki programjának egyik legfőbb pontja. Ez nem más, mint az olcsó kelet-európai munkaerő, ami Franciaországban is nagyon negatív következményeket eredményezett bérletörő hatása miatt.

Gyöngyösi úgy gondolja, hogy Macron a V4-ekkel szeretne egy olyan megoldásról megegyezni, amit aztán októberben már közösen képviselhetnek az EU csúcson.

A francia elnök korábban is felvetette már az az Európai Bizottság elnökének, problémát jelentenek a bérkülönbségek és alapjaiban ássák alá az Európai Unió eszményét.

A Jobbik szerint

„már Nyugat-Európában is rájöttek arra, hogy az a neoliberális dogma, ami a szabad munkaerőáramlásra épül megbukott és orvosolni kell, erre pedig az egyetlen megoldás a bérunió.”