Eközben laza különmeccset vívnak a horvátok és a szlovénok is

Az Európai Bizottságnak (EB) nyomást kell gyakorolnia Horvátországra, hogy elfogadja a hágai nemzetközi döntőbíróság határozatát a szlovén-horvát határvita ügyében, ugyanúgy, mint ahogy "Lengyelországra is nyomást gyakorol az igazságügyi reformmal kapcsán és büntető intézkedéseket helyezett kilátásba" - mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter csütörtökön újságíróknak Ljubljanában.

"A horvátországi helyzet hasonló a lengyelhez, ezért ez most jó alkalom a reagálásra" - jelentette ki a tárcavezető. Az EB szerdán a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt amiatt, hogy a változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban. Ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást indíthatnak Varsó ellen Brüsszel, de az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítása is a lehetőségek között van.
    
A külügyminiszter jelezte: már összeállította a levelet, amelyben az brüsszeli testületet értesíti arról, hogy Zágráb megsérti Szlovénia területi szuveneritását és schengeni övezetet a Pirani-öbölben. Hozzátette: arra vár, hogy Miro Cerar szlovén miniszterelnök felhatalmazza a levél elküldésére. 
    
Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a fennálló határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki. A hágai nemzetközi döntőbíróság nemrég a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratott kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont Horvátország fennhatóság alá rendelt. Zágráb azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést.

Forrás
MTI