Jobbik: tarthatatlan a helyzet egyes határszakaszokon

A legnagyobb ellenzéki párt több rendőrt kér az átkelőkre.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a magyar-szerb és magyar-ukrán határszakaszt hozta fel példának. Emlékeztetett: hétköznap a 3-4, hétvégén az 5-7 órás várakozási idő sem ritka.
    
Arra kérte a belügyminisztert, hogy növelje meg a határátkelőkön dolgozó rendőrök létszámát, továbbá szólítsa fel Ukrajnát, hogy vizsgálja felül az úgynevezett 90/180-as szabályt. Utóbbi arról szól, hogy nem vízumköteles országok állampolgárai 180-ból legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak Ukrajna területén, miközben a kárpátaljai magyarok jelentős része magyar állampolgár - fejtette ki a Jobbik politikusa, aki azt is elmondta, hogy a hatóságok elkezdték szigorúan ellenőrizni ezt, s van, akit nem engednek vissza vagy bírságolnak.
    
Szávay Istvánt kérdezték arról, hogy új, anonim, "A nép nem betiltható, de a kormány leváltható" feliratú plakátok jelentek meg ugyanazokon a felületeken, ahol korábban a Jobbik hirdetett. Azt felelte: egyetért a mondanivalóval, de tudomása szerint pártjának semmi köze ezekhez. Arra a felvetésre, hogy egy névtelenül nyilatkozó képviselőtársa a HVG-nek úgy reagált, "Jé, már kint vannak?", Szávay István azt válaszolta: nem tud az illetőről és nem kívánja kommentálni az esetet.