Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik lett 25 km-en, Rasovszky verekedés miatt feladta

Nem jött össze a dobogó.

Rasovszky Kristóf stabilan a top10-ben volt, már 20 km-nél jártak, mikor olyan komoly verekedésbe keveredett, hogy fel kellett adnia a versenyt. Az eset után rögtön orvosok vizsgálták.

Később elmondta, hogy mi zajlott a vízben. Nem biztos, hogy kifejezetten egyetlen rúgás okozta a vesztét:

"Amikor utolértük a lányokat, akkor bunyóba keveredtem, majdnem egy teljes körön keresztül ütöttek-vágtak. Úgy éreztem, nem tudom folytatni, nagyon sajnálom, de ez most így sikerült."

Érdekesen alakult az első három befutója: Axel Reymond elrontotta az irányt, azon az íven úszott, ahol verseny közben szoktak, de a befutónál csak egyenesen kell jönni előre. A többiek is mentek utána, de még időben visszakanyarodtak, mielőtt elhagyták volna a kaput. Végül ő lett a világbajnok, Furlan a második, Drattcev a harmadik. Gyurta hatodikként ért be, ekkor úgy lehetett tudni, hogy piros zászlós kizárás lesz az élmezőnyben, így feljöhet az ötödik helyre. Valószínűleg csak sárga lapos figyelmeztetés történt.

Gyurta is beszámolt a folyamatos verekedésekről, valamint a francia és olasz taktikáról, ők folyamatosan szaggatták a tempót, gyakran váltottak ritmust. A magyar úszó teljesen kihajtotta magát.

"Ilyen 25 km-t még sosem éltem át. Amiért jöttem, azt megcsináltam."

Olasz Anna a legjobb magyar

A nőknél a brazil Ana Marcela Cunha megvédte világbajnoki címét. Van Rouwendaal lett a második, Birdi a harmadik. Olasz Anna az utolsó méterekig versenyben volt a negyedik helyért, de végül négy tizeddel lemaradt róla, így ötödikként érintette meg a táblát, Grimaldi jobban hajrázott.

Olasz később elmondta, hogy nagyjából 10 km-t úszott Grimaldi mögött, próbálta jobbról-balról megelőzni, de egyszerűen nem tudta, mert mindig beúszott elé. 7500 méter után jött rá, hogy a brazil világbajnok tempója túl erős lesz. Alapvetően elfogadhatónak tartana egy világbajnoki ötödik helyet, de úgy, hogy két évvel ezelőtt Kazanyban második lett, nem teljesen elégedett.

Sömenek Onon Kata viszont nagyon elégedett a tizenkettedik hellyel, tekintve, hogy élete első felnőtt világbajnokságát teljesítette.