Varsó szerint elhamarkodottan bírálta Washington a lengyel igazságügyi reformot

A lengyel külügy szerint a reform nem lesz hatással a bíróságok függetlenségére, és az új jogszabályokhoz más európai országokban működő rendszerek adták a mintát.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy a lengyel kormány olyan törvények elfogadását készíti elő, amelyek a jelek szerint korlátoznák az igazságszolgáltatás függetlenségét, és esetlegesen gyengíthetik a jogállamot Lengyelországban. Emiatt Washingtonban szoros figyelemmel követik a lengyelországi igazságügyi reform fejleményeit.

A lengyel külügyminisztérium erre reagálva közleményében ismételten leszögezte: a reform nem lesz hatással a bíróságok függetlenségére, és az új jogszabályokhoz más európai országokban működő rendszerek adták a mintát.

Szombat hajnalban a varsói szenátus is jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amely az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat - azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. A jogszabály most már csak az államfő aláírására vár az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS), illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvénnyel együtt.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke a hajnali szavazás után újságíróknak azt mondta: "jó irányba haladnak" a változások Lengyelországban. Reményét fejezte ki, hogy Andrzej Duda elnök "gyors döntést hoz" a törvények aláírásáról, és mielőbb hatályba léphetnek a reform keretében elfogadott új jogszabályok.

Eközben Andrzej Lapinski, az államfő szóvivője az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azt közölte: Duda elnök úgy látja, vannak hiányosságok a törvényhozás által elfogadott törvényekben. A szóvivő ugyanakkor arra nem utalt, hogy az említett hiányosságok miatt Duda megvétózná, vagy felülvizsgálatra az alkotmánybíróság elé terjesztené a jogszabályokat.

Az államfőnek 21 napja van, hogy döntsön az igazságügyi reform keretében megszavazott törvényekről.