Mit érez egy műugró, amikor kisétál a deszkára?

Interjú.

Milyen célokkal vágtál neki a világbajnokságnak?

Minden sportoló szeretne, főleg egy ilyen nagy versenyen, jól teljesíteni. Nekem is az volt a célom, hogy kihozzam a lehető legtöbbet magamból.

Sikerült?

Részben igen, részben nem. Voltak ugrások, amiknek nagyon örültem. Az elmúlt időben már versenyszituációban is meg tudok csinálni nehéz ugrást, viszont egy és három méteren is ugyanúgy az Auerbach-ugrás nem sikerült, emiatt szomorú vagyok. Összességében viszont elégedett vagyok én is, és az edzőm is.

Auer.. mi?

Az Auerbach-ugrás során a versenyző a vízzel szemben áll ki, majd az elugráskor hátra forog.

Mi volt a probléma az Auerbachhal?

Mindkettőnél sikerült elrontanom a rohamot. Egy rossz rohamból indított ugrást nagyon nehéz úgy korrigálni, hogy azt meg is tudd csinálni.

Az egyik selejtező négy órás volt. Ezt hogy éli meg egy sportoló? Hosszú szünetek vannak egy-egy ugrás között ilyenkor.

Ez úgy szokott zajlani, hogy ugrás előtt bemelegítünk kicsit, helyben futunk, átmozgatjuk magunkat. Hat ugrás van, ezt hatszor kell megcsinálni, plusz a verseny előtti edzés és az az előtti melegítés, ez már hét egy nap alatt. Nagyon fárasztó tud lenni, viszont a versenyszituáció tud adni egy olyan pluszt, hogy meg lehet oldani, de nagyon kimerítő.

De mit rohamoz egy műugró?

A roham az ugrás előkészítő része, ez adja a lendületet az ugráshoz. Egyenletesnek, esztétikusnak és folyamatosnak kell lennie.

Mentálisan is frissnek kell maradnod. Hogyan tudsz koncentrált maradni?

Úgy próbálom elérni ezt, hogy megcsinálom a bemelegítést, aztán megcsinálom az ugrást, előtte van, hogy elképzelem milyen lesz, amolyan mentáltréning ez. Úgy próbálom frissen tartani magamat, hogy ugrások után kikapcsolok, lefekszek, pihenek egy kicsit, játszok a telefonomon, zenét hallgatok. Próbálok lenyugodni.

Amikor kisétálsz a deszkára van benned izgalom?

Bennem szokott lenni izgalom, szerintem ahány ember, annyi féle hozzáállás van az ilyen szituációkhoz. Régen az első ugrás előtt mindig iszonyatosan izgultam, szinte remegett a lábam. Ezt szerencsére kezdem kinőni. Az első ugrás után mindig jobban lenyugszom, de most már előtte is egész jól kezelem a helyzetet.

Hogyan lettél műugró?

15 éve kezdtem el, 7 évesen. Úszni jártam, de ez kötelező úszásoktatás volt. Nagyon nem szerettem. Úgy voltam vele, hogy bármit, csak ezt ne. Az úszómedence mellett ott volt a műugró medence, 7 évesen kipróbáltam, nagyon megtetszett és azóta csinálom.

Tudod már, hogy mikor lesz a következő versenyed?

A legközelebbi valószínűleg az országos bajnokság lesz. Most úgy tudom, hogy decemberben lesz, de egyébként nyáron szokott lenni, csak most világbajnokság van.

Mi a célod?

A közelmúltban realizálódott egy célom, ami az, hogy Európa-bajnokságon döntőbe kerüljek. Európa-bajnokság minden évben van nyáron, 2020-ban például itthon lesz.

Milyen érzés volt most itthon versenyezni egy világbajnokságon?

Életre szóló élmény az itthoni közönség előtt ugrani. Biztos, hogy örökre megmarad bennem.

(fotó: FINA)