Tetovál, mosogat a balatoni exvízirendőr

Egy egész őrs ürült ki Kenesén.

Kiürült a szezonra a balatonkenesei vízirendőrőrs. „Miért menekülnek el a jól kiképzett, szakfeladatot ellátó vízirendőrök a balatoni vízirendészetet irányító Somogy megyei főkapitányságról” és „veszélybe kerülhet-e a fürdőzők, hajózók biztonsága Közép-Európa legnagyobb taván a turistaszezonban?” – firtatta írásbeli kérdésében Kepli Lajos országgyűlési képviselő (Jobbik). Pintér Sándor válaszolt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságon a rendszeresített státuszok száma 80, amelyből 2016. január 1-jén 64, míg 2017. július 1-jén 58 státusz volt betöltve – tájékoztatott válaszában a belügyminiszter. Pintér Sándor arról is írt, hogy hét új hajót szereztek be a közelmúltban, valamint hogy a balatonkenesei szárazföldi rendőrségi állomány feltöltöttsége folyamatosan 90-95 százalékos.

A szárazföldi erők feltöltöttségét persze nem firtatta kérdésében Kepli Lajos, ugyanakkor a kenesei vízirendészeti őrs kiürüléséről semmi sem tudható meg a miniszteri válaszból. A jobbikos képviselő pedig arra is kíváncsi volt: hogyan alakulhatott ki az a helyzet, hogy egyetlen, éveken át, az adófizetők pénzén kiképzett rendőr sincs az arra rendszeresített státuszokon? Kinek a felelőssége mindez? Veszélyezteti-e a helyi lakosságot, avagy az ideérkező turistákat? Mivel a miniszteri válasz enyhén szólva hiányos, utánajártunk a történteknek. Információforrásaink már leszerelt vízirendőrök, valamint a balatoni vízirendészet mindennapjaira rálátó szakemberek voltak.

Valós, hogy szépen lassan elfogyott a kenesei vízirendészeti őrs – tájékoztatták portálunkat. Hat-nyolc fős volt az ottani kicsiny állomány, melyből korábban egyszerre hárman estek ki egy súlyos, halállal is járó közúti baleset nyomán, melynek vétlen részese volt a kenesei őrs parancsnoka és két járőre is. Onnantól nem volt tiszti beosztású őrsparancsnok, s mivel később még tovább csökkent az állomány, a balatonfüredi őrshöz csatolták a keneseit. Forrásaink úgy mondták: az elmúlt években többen hagyták el a balatoni vízirendészet állományát, mint ahány új erőt fel tudtak venni. „Egy idő után megunják a hajóvezetői fizetést, többre vágynak – így egy korábbi vízirendőr. – Akad, aki mosogatni ment Ausztriába, más tetováló szalont nyitott, van, aki a rendőrségen belül maradt, de más erőkhöz ment”.

A vízirendőröket jóval nehezebb pótolni, mint a szárazföldieket – hallottuk –, hiszen rendészeti iskolából nem számíthatnak utánpótlásra, helyben kapnak speciális kiképzést és „négy-öt év, mire hajóvezető lesz, mire önálló feladatokat is rá lehet bízni”. Megtudtuk azt is: a turisztikai szezon biztonságát már csak azért sem veszélyezteti az elvándorlás, mert a Somogy megyei főkapitány a nyárra barcsi, vagyis drávai vízirendőrökkel erősítette meg a balatoni állományt, mely az elmúlt napokban a vizes világbajnokság füredi helyszínén is igyekezett helytállni. „A Balaton vízirendőri csapatának a magja stabil, állandó, az volt mindig az elv, hogy inkább legyünk kevesen, de jók, mintsem felhíguljon az állomány” – árulta el egy sokat látott szakember.

(Képünk illusztráció.)