Csőbe húzta az FBI, 30 évet kapott a fiatal terrorista

Nem tudott gyilkolni, pedig nagyon akart.

A vádlott, John T. Booker beismerte, hogy "bombával kísérelt megsemmisíteni egy kormányzati tulajdonban lévő épületegyüttest", és a tárgyaláson elmondta, hogy a robbantással, amelyet öngyilkos merényletnek tervezett, az Iszlám Állam nevű terroszervezetnek akart volna segíteni.

A 22 éves, topekai születésű férfi a városától mintegy száz kilométerre eső Fort Riley katonai támaszponton akart robbantani 2015 áprilisában. A készülék azonban nem robbant fel, mivel álbomba volt, őt pedig azonnal őrizetbe vették.

A szerkezetet ugyanis a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) készítette.

Ez annak köszönhető, hogy Booker a tervébe bevonta két ismerősét, akik azonban az FBI informátorai voltak. Így a szövetségi nyomozók végig figyelemmel kísérhették a merényletre készülő férfit. "Ha a robbantás sikeres lett volna, akár több tucat, ha nem több száz halálos áldozata lett volna a merényletnek" - fogalmazott az ítélethozatal utáni nyilatkozatában Darrin Jones, az üggyel megbízott különleges FBI-ügynök.

Booker után az FBI már 2014 márciusában nyomozni kezdett, miután közösségi fiókján dzsihadista kommentárokat tett közzé. A nyomozás adatai szerint megpróbált felvételt nyerni az amerikai hadseregbe, de eltanácsolták. 2015 márciusában önmagáról készített videóban tett hűségesküt Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.

A tárgyalás során Booker vádalkut kötött, így ejtették ügyében az Iszlám Állam terrorszervezetnek nyújtott konkrét segítség és tömegpusztító fegyver alkalmazásának vádját. Ez esetben ugyanis akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhették volna.