A Rajk László Szakkollégium átnevezését kezdeményezi a Jobbik

A politikus azt írja, több alkalommal fordult már ennek kapcsán a kormányhoz, de azt a választ kapta, hogy bár közterület Rajk nevét törvényi tiltás alapján nem viselheti, de egy felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nevének megváltoztatása intézményi hatáskörnek minősül.

Szávay ezért levélben fordult Dr. Lánczi Andráshoz, a BCE rektorához, amelyben felhívta figyelmét arra, hogy az általa irányított egyetem a mai napig is emléket állít egy kommunista tömeggyilkosnak, és kérte, tegyen lépéseket a Rajk László Szakkollégium átnevezése érdekében. A teljes levél itt olvasható.

A Jobbik képviselője 2015-ben már Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is intézett írásbeli kérdést, melyben azt tudakolta, "miért viselheti még mindig egy szakkollégium Rákosi tömeggyilkos belügyminiszterének, Rajk Lászlónak a nevét", 2016-ban pedig a Parlamentben is felszólalt az ügyben.

Szávay friss közleményében azt írja, a Jobbik továbbra is küzd a rendszerváltás tényleges befejezéséért, kormányra kerülve pedig meg fogják tenni azokat az intézkedéseket, amelyek végleg lezárhatják a vörös múltat, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat, elszámoltatják és a közéletből kizárják a diktatúra máig háborítatlanul élő működtetőit.