Netanjahu bezáratná az al-Dzsazírát Izraelben

Az izraeli miniszterelnök szerint a televízió erőszakot szít Jeruzsálemben.

Jeruzsálem az elmúlt évek egyik legfeszültebb időszakát éli át, amióta a palesztinok tüntetésekbe kezdtek a Mecsetek tere körül életbe léptetett fokozott izraeli biztonsági intézkedések ellen tiltakozva. Az események széles nyilvánosságot kaptak, egyebek közt az al-Dzsazíra riportjai révén.

"Az al-Dzsazíra hálózat folytatja az erőszak szítását a Templomhegy körül"

- írta Netanjahu a Facebook közösségi portálon, héber nyelvű bejegyzésében. A katari központú tévéhálózat egyelőre nem reagált az izraeli kormányfő vádjaira.

"Több ízben is beszéltem az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az al-Dzsazíra Izraelből való kiutasításához szükséges"

- tette hozzá Facebook-posztjában az izraeli vezető.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel egy rendőrök ellen két hete végrehajtott gyilkos támadást követően.

A muzulmán vezetők a szent hely status quójának megsértésével vádolják Izraelt. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására. Kedden Recep Tayyip Erdogan török elnök arra biztatta a muszlimokat szerte a világon, hogy látogassanak el Jeruzsálembe és védjék meg azt.

A tiltakozások és az erőszakhullám hatására kedden úgy döntött a Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a fémdetektoros kapukat és a biztonsági kamerákat. Szerda éjjel pedig újabb biztonsági eszközöket - kordonokat és egy fém felüljárót - távolítottak el tér közeléből, eleget téve a muszlim tüntetők és vezetőik követeléseinek.