Az állam nem ad TAJ-kártyát, mégis a családra küldenék a végrehajtókat

Újabb módszer arra, hogyan érhetjük el, hogy a kivándorlás növekedjen.

A csatorna Házon kívül című műsorában több családot is megszólaltattak, akik külföldről költöztek haza Magyarországra és arról számoltak be, hogy kint született gyermekeik még mindig nem kaptak TAJ-kártyát, azaz nem jogosultak az állami orvosi ellátásra.

Mikor ez a tény médiavisszhangot kapott Lázár János megígérte, hogy törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy felgyorsítsák az ügyintézési folyamatot.

Az RTL márciusban bemutatta Szilvia történetét, aki a műsor után hozzájutott TAJ-kártyájához, ám 3 éves kislánya nem. 

Miután a gyermek néhány napja belázasodott édesanyja kórházba vitte, ahol vér- és vizeletmintát is vettek tőle. A laborvizsgálatok díja 25 ezer forint volt, amit a család nem tudott kifizetni, mire azt a választ kapták,

hogy akkor behajtókat küldenek rájuk. A lányt pedig annak ellenére küldték haza, hogy még beteg volt. Közölték vele, hogy ha maradnak, az nagyon sokba fog nekik kerülni.

Hiába magyar állampolgár a kislány csak magánóvodába járhat, fizetnie kell az egészségügyi ellátásért és a gyógyszerekért is teljes árat számítanak fel, pedig édesanyja már rendelkezik TAJ-kártyával, így nem is érti, hogy a kislánya miért nem kaphatta még meg, mikor már 2016. május 31-én benyújtotta rá a kérelmet és több dokumentumot is beszolgáltatott a hivatal kérésére.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint ők már csak arra várnak, hogy a külföldi biztosító igazolja azt, hogy a kislánynak nincs biztosítása az Egyesült Királyságban, ahol született. Ha ezt megkapják, akkor a Hivatal ki tudja állítani Norina TAJ-kártyáját.

Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke sajtóközleményben reagált az esetre, amiben elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben évente több tízezer honfitársunk kényszerül elhagyni szülőföldjét, a magyar kormány ahelyett, hogy segítené, akadályozza visszatérésüket. 

Mint mondja a külföldön élő, illetve onnan hazatérő magyarok rendszeres elszenvedői a hivatalos dokumentumok kiállítása körüli káosznak, amely elsősorban az anyakönyvi kivonatok, útlevelek, illetve TAJ-kártyák kiállításakor jelentkezik. Erről tesz tanúbizonyságot a 3 éves Norina története is.