Újabb ország jelenik meg a Dél-kínai tengeren

"Reméljük, hogy már jövőre tudunk hadihajókat küldeni a térségbe. Arról még nem született konkrét döntés, hogy hol fogunk állomásozni, de nem hagyhatjuk, hogy Kína megakadályozza, hogy átszeljük a tengert." 

-nyilatkozta a Reutersnek csütörtökön Michael Fallon védelmi miniszter.

Boris Johnson külügyminiszter pedig közölte, hogy 2020-tól repülőgép-hordozókat is vezényelnek a térségbe, ahol az amerikai mellett a brit jelenlét is egyre erőteljesebb. Nemrég például négy vadászgépet telepítettek Japánba.

A Dél-kínai-tengeren zajló konfliktusról korábban többször is hosszasan értekeztünk, hiszen az ásványkincsekben gazdag és az áruszállítás miatt is fontos tengeri felügyeletért évek óta folyik harc, ami sokak szerint egy következő világháború kitörési alapja lehet.

Forrásponton a Dél-kínai-tenger: Példátlan nagyhatalmi összeütközés készül a távol-keleten

Az elmúlt napokban ismét forráspontig hevültek az indulatok a Dél-kínai-tenger körül: Washington és Phenjan ismét katonai akciókkal provokált, Kína és Oroszország szövetségi politikájuk erősítésével igyekszik erőt mutatni, Japán pedig továbbra is az Egyesült Államokkal tandemben halad egy egyre valószínűbb nyílt konfliktus felé.