Forrong a közvélemény, mert keményen bántak a harapós pandákkal a gondozók Kínában

Egy videó került a netre, amin a gondozók rángatják, dobálják a pandákat. Azzal védekeztek, hogy agresszívak voltak, és megharapták őket.

A Csengtuban lévő óriáspanda-nevelő és kutatóintézetben készült felvétel heves indulatokat váltott ki az interneten, miután az esetről poszt jelent meg a Sina Weibdo kínai mikroblogon.

A kutatóközpont magyarázatot adott a Kína büszkeségének számító, féltett állatok vélt bántalmazására. A gondozó, Kuo Csing-peng elmondta, hogy július 12-én épp tejet adott néhány pandabocsnak, amikor egyikük hirtelen erőszakossá vált. 

"Erősen beleharapott a kezembe, fogai a húsomba mélyedtek, elkezdtem vérezni. Amikor újra meg akart harapni, ösztönösen félrelöktem" - fogalmazott. Bár már eltelt két hét az eset óta, a sebek még mindig láthatóak Kuo kezén.

Hozzátette: amikor tudomást szerzett a videó elterjedéséről és a kemény kommentekről, úgy érezte, igazságtalanul bánnak vele.

"Egy több mint 50 perces felvételt vágtak össze kevesebb mint két percben"

– mondta.

Egy másik gondozó elmondta, hogy a játékos kedvű pandák számára a harapás a móka része, ám a gondozóknak ez sérüléseket okozhat. "Gyakran megsérülünk a pandáktól, a karmolás és harapás naponta előfordul" - mondta. 

Kuo Csing-peng szerint a pandák agresszívakká válhatnak, amikor 1-2 évesek lesznek.

"Amikor boldogok, normálisan viselkednek, majd valami külső inger éri őket és erőszakosan kezdenek viselkedni"

– mondta.

A kutatóközpont vezetőségének közlése szerint azt kérték a gondozóktól, hogy bánjanak óvatosabban a pandákkal, ha azok megpróbálják megharapni vagy megkarmolni őket.

"Amikor láttuk a videót, úgy gondoltuk, hogy a dolgozó túlreagálta a dolgot, még ha nem is akarta bántani az állatokat. De reméljük, az emberek több megértést tanúsítanak a gondozók iránt, mert bár az óriáspandák cukinak tűnnek, meglehetősen erősek és erőszakosak lehetnek" - mondta el Vu Kung-csü, a központ pandaszakértője.