A Jobbik legnagyobb ellensége nem a Fidesz, vagy az MSZP, hanem a közöny

Mirkóczki Ádám, Török Gábor, Schiffer András - ők ültek le a Jobbik IT kerekasztalánál.

Tusványos

Török Gábor szerint az idei tusványosi beszéd is illeszkedett Orbán Viktor eddigi stratégiájába, ebből a szempontból jó beszéd volt. Viszont egy dolgot meglepőnek talált a politológus, ez pedig a kormányfő választással kapcsolatos megjegyzése. Ebből is látszik, illetve saját tapasztalatából is azt vonta le, hogy a fideszes körökben bizonytalanságot érezni a választásokkal kapcsolatban. Török Gábor felidézte, Orbán Viktor már arról beszél, hogy a választási vereségük esetén minden elvész abból, ami 2010 után történt; ebben már érezni a totális vereség lehetőségét is.

Mirkóczki Ádám viszont úgy látta, hogy a beszédnek csak az utolsó része volt lényeges, amelyben Orbán Viktor a fideszes propaganda-gépezeten kívüli sajtót is megnevezte ellenségképként. A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint nagyon veszélyes játék, ha a médiának hadat üzenünk, és úgy látja ez nem volt átgondolt lépés. Azt is elmondta, szkeptikus, hogy ezt a háborús retorikát fent lehet tartani még 9 hónapig.

Schiffer András szerint is érdektelen volt a tusványosi beszéd, arra viszont figyelmeztetett, hogy Orbán Viktornak sohasem egy szándéka van. A miniszterelnök most is üzent Brüsszelnek, és közben egy hamis biztonságérzetet teremt, azt bemutatva, hogy csak ő foglalkozik az emberekkel. A korábbi LMP-s honatya emlékeztetett, hogy 2014 októbere és 2015 júliusa között, tehát a menekültválságig, már látszódott, a Fidesznek nincs új sztorija, és láthatólag most sem tud mit kezdeni az új pártok megjelenésével.

Van-e sztorija az ellenzéknek?

Lehetne ilyen sztori Schiffer szerint, de az nem megy, hogyha a Fidesz szavazóit 0-24-ben birkának és tettestársnak nevezik. Nem szabad belesétálni a Fidesz csapdájába, viszont ha nem sikerül lebontani a Fidesz 2,3 milliós szavazótáborát, akkor Orbánék nyernek 2018-ban. Ha az ellenzék Orbán Viktor kottájából játszik, és nem azzal van elfoglalva, hogy hogyan lehetne fejlődő pályára állítani az országot, akkor ennek csúnya vereség lesz a vége - magyarázta.

De a Fidesz sem ezzel foglalkozik - vágott vissza Mirkóczki. Az emberek nem ostobák azt fogják megszavazni, aki helyben a leghitelesebb. A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy amíg a Jobbik a másodlagos pártpreferenciáknál az első, a Fidesznek nincs tartaléka. Azt is jelentős eltérésnek nevezte 2014-hez képest, hogy most már a Jobbik került a Fidesz célpontjába. A politikus elmondta. a Jobbik igyekszik elkerülni a Fidesz által állított csapdákat, azonban a kormánypárti sajtó akár egy kiragadott félmondatot is felhasznál. "Ha megpróbálsz a Fidesz-mentén politizálni, akkor véged van. A Fidesz csak azzal nem tud mit kezdeni, ha egy teljesen más, harmadik utat jársz."

Török Gábor szerint az előttünk álló választás kulcsa, hogy most már van átjárás a Jobbik és a többi ellenzéki párt szavazói között is. Ez pedig a legnagyobb kockázat a Fidesz számára. Új helyzetnek nevezte, ha a Fidesznek nem lesz meg az abszolút többsége: hiszen így vagy koalícióra kényszerülnek, vagy pedig három hónapon belül új választások lesznek.

De mit igényel a magyar ember a politikától?

Török Gábor hangsúlyozta, hogy a Fidesz megdolgozott a kétharmadért, és azért hogy megtartsa a szavazóit. Ez egy komoly munka, amit sajtómunkás és politikus együtt végez.

A Jobbik legnagyobb ellensége nem a Fidesz, vagy az MSZP, hanem a közöny - reagált minderre Mirkóczki. A Fidesz pedig abban érdekelt, hogy az embereket távol tartsa a politikától, hiszen ők a Kubatov-listával el tudják vinni voksolni a táborukat. A legerősebb ellenzéki párt szóvivője szerint a kormánynak nem érdeke, hogy minél többen átlássanak a szitán.

Schiffer András ezzel kapcsolatban példaként annyit tett hozzá, hogy a jobbikos Rig Lajos tapolcai győzelme idején a Kubatov-listás fideszesek annyira dühösek voltak, hogy nem is mentek el szavazni. "Nyitott a pálya, hogy 2 millió alá csökkentsünk a Fidesz táborát". Úgy látja, hogy a magyar társadalom is reagál a világban zajló változásokra. "2022-re megváltozik minden: addigra nem lesz már MSZP-frakció sem a parlamentben". Felidézte, hogy amikor szóba kerültek a magyar viszonyok székelyföldi beszélgetései során, akkor csak annyit mondtak neki, hogy ugyanezért Romániában már forradalom lenne. Ezzel szemben nálunk, ha valaki pórul jár mondjuk a trafikmutyival, az azt keresi, hogy van-e az osztálytársai között fideszes politikus. "Ha szabadon hagyjuk a politikai teret, akkor azt valaki kifogja használni. Ez történik, akkor ha nem foglaljuk vissza a politikát."

Zárásként Mirkóczki Ádám a hitelesség kérdéséről beszélt. Mint mondta, az egyéni körzeteken múlik minden, s azt gondolja, hogy ha megvannak hiteles szereplők a Fidesszel szemben, akkor ezeket a körzeteket meg lehet nyerni. „A hitelességet kell nekünk megmutatni faluról falura, utcáról utcára” - szögezte le.