Turul, Vendvidék és darts

Az üveg összeköt.

- Miért pont üveg?

- Csak úgy jött magától. Fával próbálkoztam először, de az macerás és túl sok hulladékkal járt. Aztán egy gyémántos csiszolófejjel kipróbáltam üvegen a gravírozógépet, és láttam, hogy ez megy. 

- A szárnypróbálgatások után mi volt az első, már kiforrottabb műved?

- Az első komolyabb motívum egy rakamazi turul volt, aztán persze a sorozatban gyártottam a Boldog születésnapot! mintákat is, miután az ismerőseim megtudták, hogy ezzel a tevékenységgel próbálkozom. Utána egy hirtelen ötlettől vezérelve álltam neki portrékat készíteni. 

- Miért jó, ha üveget adunk ajándékba? Nem fura ez egy kicsit? 

- Az üveg egy olyan dísztárgy lehet, amire ha vigyáznak, sokáig lehet egy otthon dísze, a síküvegre készített képek pedig a falon is nagyon jól tudnak mutatni, mondjuk egzotikus tájképet ábrázóló tapéták helyett. A pohárra, italosüvegre készített minta szintén egyedi, mindenkinek visszatükrözi az egyéniségét. 

- Hogy ezt művésztként is értékelik, mutatja, hogy már két kiállításod is volt Szentgotthárdon.
Mi volt az első kiállításod tematikája, és mi a mostanié?

- Az első kiállításom a "Mi magyarok" címet viselte. Ott kifejezetten a magyar történelemhez és mondavilághoz kapcsolódó képeket állítottam ki. A mostani - mivel a Szlovén Információs és Kultúrális Központban volt kiállítva - kicsit kapcsolódott a vendvidéki (szlovén Rábavidék) falvakhoz is. Hat képre került fel a vendvidék falvainak egy-egy jellegzetes épülete, lakója és a település címere. Ezeket felajánlottam a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökének felhasználásra a kiállítás után. 

- A kiállításnak csak ez volt a témája, vagy szabadon alkothattál, és mást is bemutattál a dísztárgyaiddal?

- A sport is szerepet kapott a tárlaton. Végigizgultam női kézilabda BL-döntőt és megfogadtam, hogy ha a győri lányok behúzzák a meccset, akkor a tiszteletükre készítek egy tablót. Szerencsére megtehettem ezt. Van egy kép az Aranycsapatról is természetesen, őket nem hagyhattam ki.

De készítettem egy montázst a világ jelenleg legjobb darts játékosairól is, mivel nem csupán nézni szeretem ezt a játékot, hanem a Körmendi Darts Club (KDC) igazolt játékosaként rendszeresen indulok versenyeken is.