Egy amerikai jelentés megkérdőjelezi a magyar csapvíz minőségét

Az Amerikai Járványügyi Hivatal azt javasolja a Magyarországra utazóknak, hogy ne igyanak a csapvízből.

A CDC honlapjának utazási tanácsai között áll figyelmeztetésként, hogy csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt szabad inni Magyarországon. A víz pedig csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték. A 444.hu azt is kiszúrta a CDC honlapján, hogy a majom- vagy denevérhús fogyasztását sem javasolják a Magyarországon utazóknak.

A magyarországi ivóvízminőségi adatbázis kezelő Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri a CDC jelentésének részletes tartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdaság kérdésére azt közölte, hogy az OKI-tól a CDC nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat.

Az összefoglaló adatok az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen hazánkban a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti

- írja a lap.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) a honlapján leszögezi, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő. Hozzáteszik: hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Azt ígérik, hogy felveszik a kapcsolatot a Külügyminisztériummal annak érdekében, hogy az elkészült amerikai jelentésről korrekció készüljön.

A nemzetközi összehasonlításra hivatkozva a Világgazdaság azt írja: hazánkban az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, itt a cél a százszázalékos megfelelés. A víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest azonban kedvezőtlenebb képet mutat Magyarországon. Arzén tekintetében 94 százalékot értünk el, ammónium tekintetében 89 százalékot, a mangán esetében pedig 92 százalékos a megfelelőségi arány. Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia viszont ezekben a paraméterekben már elérte a száz százalékot.