A venezuelai ellenzék csalásnak tartja a választást

A kormánypárt elnöke ugyanakkor kijelentette: "Mit érdekel minket, hogy mit gondol a világ?"

Az ellenzék célja, hogy megakadályozzák, hogy a Nicolás Maduro által kezdeményezett alkotmányozó gyűlés megkezdhesse működését.

"Nem ismerjük el ezt a csalást. Számunkra ez nincs, nem létezik"

- szögezte le ez ellenzéki politikus, aki hétfőre a vasárnapi választáson végrehajtott "csalás" és a karhatalom által véghezvitt "mészárlás" ellen szólította utcára az embereket. A caracasi főügyészség információi szerint vasárnap 10 ember halt meg a tiltakozók és a karhatalom közötti összecsapásokban.

Közben Diosdado Cabello, a kormánypártok elnöke és Maduro szoros szövetségese "rekordrészvételről" beszélt a vasárnapi választáson. Az AP amerikai hírügynökség szerint ezzel szemben a fővárosban sok szavazóhelyiség gyakorlatilag üres volt.

Az ellenzék azt állítja, hogy minden szavazóhelyiségbe küldtek megfigyelőket, és vasárnap a töredéke volt a részvétel a korábbi választásokon tapasztaltnak. Azt mondják, érvénytelen minden olyan hivatalos tájékoztatás, amely magas részvételről árulkodik.

Az Egyesült Államok még vasárnap este közölte, hogy nem ismeri el a voksolás eredményét, és nem fogadja el Venezuela illegitim kormányát. A washingtoni külügyminisztérium

"erős és gyors választ ígért a tekintélyelvű rendszer kiépítőivel szemben Venezuelában",

beleértve azokat is, akik részt vesznek az alkotmányozó gyűlés munkájában.

"Mit érdekel minket, hogy mit gondol a világ?" - reagált a nemzetközi bírálatokra Cabello, aki szerint Venezuela úgy döntött, hogy nem kér a külfoldi beavatkozásból. Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismerik el az eredményt. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim.

Nicolás Maduro pártja 5500 kormánypárti jelöltet indított az 545 fős alkotmányozó gyűlésbe, melynek az lesz a feladata, hogy újraírja az ország alkotmányát. Az elnök szombaton azt mondta, a gyűlésnek "bármi mást túlszárnyaló" hatalma lesz. Vasárnap pedig arról beszélt, hogy az alkotmányozó gyűléssel "a harc új korszaka" köszönt be.