Miért nem lesz akadálymentesítve a hármas metró?

Vágó Sebestyén jobbikos országgyűlési képviselő úgy véli, hogy egyszerre diszkriminatív és embertelen, fejlett európai országhoz méltatlan a hármas metró rekonstrukciójának tervezete. Ebből kifolyólag a Jobbik írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudja, miért képez kivételt a fővárosi tömegközlekedés a jogszabályokban lefektetett, akadálymentesítési kötelezettség alól.  

A hiányos akadálymentesítést Tarlós István főpolgármester a forráshiány mellett azzal magyarázta, hogy a mozgáskorlátozott utasok száma „ezrelékben sem fejezhető ki”. 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai azonban azt mutatják, hogy az utazóközönség 10%-a valamely fogyatékossággal érintett. A fővárosi vezető könnyelmű nyilatkozatából kitűnik, hogy a legforgalmasabb földalatti közlekedési vonal esetében nem csak a fogyatékossággal élőkre nincs tekintettel, de a kismamákra, a kisgyermekes családokra és az idős korosztályra sem gondolnak. 
Mindezeket tetézve, a korábban tervezett húsz milliárdos akadálymentesítésre szánt összeget is megnyirbálták, így annak csupán fele áll majd rendelkezésre a tíz állomás mozgáskorlátozottak számára is önállóan megközelíthetővé tételére - fogalmaz a képviselő keddi közleményében.  

A Jobbik felszólítja Tarlós Istvánt, Budapest polgármesterét, hogy kérjen elnézést az érintettektől, továbbá gyakoroljon nyomást a kormánypártra a naponta félmillió utast szállító metróvonal tisztességes finanszírozása érdekében.