Maduro megkezdte az ellenzék begyűjtését

Éjszaka törtek rá otthonában a két ellenzéki vezetőre.

A hozzátartozók szerint mostantól Nicolás Maduro venezuelai elnök felel a politikusok sorsáért.

"Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van"

- írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Tintori egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a Sebin ügynökei egy autóba tuszkolják az ellenzéki politikust.

Ledezma elfogásáról is hoztak nyilvánosságra képeket.

"Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket"

- vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutierrez a Twitter internetes közösségi portálon azt írta: "Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának".

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Madurót. Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.