Alaptörvény-ellenes a közigazgatási bíróvá válás szabályainak tervezett megváltoztatása

Egy sarkalatos rendelkezést próbálnak miniszteri rendelettel felülírni.

Staudt Gábor szerint a kormányzat úgy próbálja beállítani, mintha csak arról lenne szó, hogy a közigazgatási gyakorlatért jár majd plusz pont, valójában azonban az új szabályok a közigazgatási bíróvá válás pontrendszerén úgy változtatnának, hogy egy 6-8 éves gyakorlattal rendelkező bírósági titkár kétszeres hátrányba kerülhet egy közigazgatásban dolgozó jogi előadó mögött, akinek nincs bírósági gyakorlata. 

Úgy vélte: egy ilyen pontrendszer alapján korlátlanul "be lehet nyomni" bírónak a közigazgatásban vagy akár a minisztériumokban dolgozó embereket.

[video:https://youtu.be/c59bPnK1biU]

Hangsúlyozta: arra már volt példa, hogy a kormány sarkalatos rendelkezéseket feles törvénnyel akart áthágni, legutóbb a plakáttörvény esetében, azonban az már az "arroganciának és a pofátlanságnak" egy újabb szintje, hogy most rendelettel szeretnének sarkalatos rendelkezést igénylő tárgyköröket szabályozni. 

"A Fidesz nagyon félhet, hogy ha 2018 előtt rendeletekben, ily módon bele szeretne nyúlni a független igazságszolgáltatás rendszerébe"

- fogalmazott Staudt Gábor.

Staudt hangsúlyozta, hogy amennyiben ez elfogadásra kerül, mindent meg fognak tenni, hogy ennek a megfelelő jogi kontrollját megtehessék, ha kell, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad lebecsülni a közigazgatási bíróságok szerepét, hiszen ott közbeszerzéseket, adózást, választási eljárást és közérdekű adatokat érintő kérdésekben is születnek döntések.