Balog Zoltánék megzsarolták a kórházigazgatókat?

A kórházakban tartó szabadságolások alatt új munkaszerződést kaptak azok a kórházigazgatók, akiknek július végén lejárt a megbízatásuk – írja a Népszava.

A lap szerint a Balog Zoltán miniszter által aláírt szerződésen többen meglepődve észlelték, hogy az évek óta hivatalban lévő főigazgatók augusztustól „csak” három hónapos próbaidővel folytathatják vezetői munkájukat. Az érintettek úgy vélik, meglehetősen ködös, hogy pontosan mennyi ideig tölthetik majd be posztjukat.

A munkaszerződésben ugyanis az áll:

„a megbízás a főigazgatói pályázatok kiírásának eredményes lezárásáig vagy legfeljebb 5 évre” szól.

Azt azonban senkivel sem közölték, hogy kinek a posztját kívánják megpályáztatni, illetve kiét nem. A Népszava szerint a papír aláírásával a kórházigazgatók lényegében tudomásul veszik, hogy a kórházfenntartó bármikor kiírhat posztjára pályázatot.

„Aki jól viselkedik, az maradhat, a többinek mennie kell, aki pedig nem értene a szép szóból, annak három hónapos próbaidőt is szabtak a meghunyászkodásra”

– nyilatkozta a Népszavának az egyik érintett, aki szerint a főigazgatói pályázatok lebegtetésének kérdése

nem tekinthető másnak, mint a kórházvezetők zsarolásának.

A lapnak többen azt is állították, hogy az új szerződés eltiltja az igazgatókat szakmájuk gyakorlásától, azaz újabb orvosokról kell lemondania a rendszernek.