Kis traktoros, nagy harcos

fotó: Béli Balázs

Életmentő műtéten, szinte megszámlálhatatlanul sok kemoterápás-, illetve sugárkezelésen és más beavatkozásokon is túl van már Nyirő Lázár. Az öt és fél éves boconádi kisfiú lassan két éve harcol a rákkal. A Heves megyei településen élő családnál Sneider Tamással, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnökével, az országgyűlés alelnökével együtt látogattunk el.

Amikor az első tünetek jelentkeztek, eleinte arra gyanakodtak, csak a szemével van probléma. Később erős fejfájás is gyötörni kezdte Lázárkát, míg nem egy vizsgálat kiderítette: tojásnagyságú agydaganat ékelődött be olyan rossz helyre, hogy azonnal meg kellett operálni.

Az orvosok nem sok jóval kecsegtették a családot, azt mondták nekik, a legrosszabbra is fel kell készülni.

Lázárt végül Debrecenben műtötték meg, azonban a tíz órás beavatkozás alatt a rosszindulatú daganatot nem sikerült teljesen eltávolítani. Ezért további, sok fájdalommal járó kezelésekre volt szükség, amit Lázárka hősiesen állt, szülei és nővére pedig megszakadó szívvel, de példamutató kitartással viselt. 

A legutóbbi vizsgálatok szerint a daganatnak nem találták nyomát a kisfiú szervezetében, azonban a féloldali bénulásból lassan felépülő Lázár immunrendszere gyakorlatilag megszűnt.

Ellenállóképességét drága injekciókkal fogják pótolni a hónap második felében.

Lázárnak mindene a traktor, nem lehet belőle neki elég, s ha éppen nem traktorozik, akkor arra gondol. Mialatt szüleivel beszélgettünk, türelmesen várt, hogy megmutathassa a gépparkját, de azért azt már akkor közbevetette: „Traktoros leszek.”

A Nyirő család gyakorlatilag minden értékét pénzzé tette, hogy a kisfiú gyógyíttatását fizetni tudják, de mostanra anyagi tartalékaik kimerültek. Ezért is karolta fel őket az alapítvány.

Aki szeretne anyagilag hozzájárulni Lázár gyógyulásához, adományát a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány számlájára tudja átutalni, a közleménybe pedig annyit írjon be: Lázár gyógyulására.

18203246-06028124-40010017 FHB Bank