Négyszemközt beszélt Gyárfás és Bienerth, de nem igazán értettek szót

Gyárfás szerint nem loptak, nem csaltak.

Gyárfás Tamás , aki a a 2017. évi FINA világbajnokság szervező-bizottságának tagja, vasárnap nyílt levélben arra kérte Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, hogy az augusztus 7 és 20 között zajló Masters vb alatt mindketten – az BP2017, illetve a MÚSZ képviselőjeként – az előttük álló feladatra, az újabb sikeres vb-rendezésre koncentráljanak. Gyárfás felhívta a figyelmet: az a tény, hogy a FINA elnöke, dr. Julio C. Maglione az elit eseményt minden idők legjobban rendezett világbajnokságának minősítette, "nem altathatja el a szervezőket", hasonló teljesítményt kell nyújtani a Masters vb-n is.

Vélhetően a levél hatására dr. Bienerth Gusztáv találkozóra hívta Gyárfás Tamást, akivel rá is állt a beszélgetésre.

A két és fél órás megbeszélésen Bienerth elmondta, nem érti, hogy elődje miért veszi magára a szövetség elmúlt két éves gazdálkodásával kapcsolatos megjegyzéseit, hiszen ő maga a május 21-ei közgyűlésen is hangsúlyozta, hogy ezek nem a volt elnökre vonatkoznak. A volt elnök azonban leszögezte: a "Gyárfás-korszak esetleges hibáiért" felelősséggel tartozik. 

Ugyanakkor hangsúlyozta: a MÚSZ-ban "senki sem csalt vagy lopott", a rendelkezésre álló anyagi források hűtlen kezelésének gyanúja szerinte "a legteljesebb mértékben megalapozatlan". Hozzátette, hogy, a Magyar Olimpiai Bizottság és az EMMI sportállamtitkársága, mint felügyelőszerv mindenkor példásnak minősítette a MÚSZ gazdasági tevékenységét. Megjegyezte azt is, hogy a  MÚSZ tagszervezeteinek képviselői bármikor megtekintették a vonatkozó iratokat, és  azokat "egyetértőleg fogadták, értékelték"

Gyárfás úgy véli, "szerencsésebb lett volna, ha még mielőtt bárminemű negatív nyilatkozatra sor kerül", ő is megismerhette volna a Deloitte jelentését, amelyre Bienerth hivatkozott a vádak megfogalmazásakor "Ha ezek után is marad még tiszázatlan kérdés, akkor lépjünk fel a leghatározottabban bárminemű szabálytalanság ellen" - mondta a volt elnök.

Bienerth Gusztáv igen nehéz napokat él át mostanában. A vb mámoros napjai után gyorsan jött a kijózanodás. A fájdalmas másnap azzal indult, húgy július végén lemondott az Ellenőrző Testület vezetője, majd Risztov Éva olimpiai bajnok tett közzé felhívást, amelyben azonnali változásokat sürgetett. Véleményéhez a sportág számos élő legendája (többek közt Darnyi Tamás, Güttler Károly, Székely Éva és Hargitay András) is csatlakozott. Múlt csütörtökön aztán a MÚSZ elnökségének hat tagja is lemondott, így a testület határozatképtelenné vált. Bienerth azonban így sem hajlandó távozni.