2017. 08. 07. 12:20
MTI nyomán

Mélyülő távol-keleti válság: Washington, Tokió és Canberra nyomás alá helyezné Észak-Koreát

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán hétfői közös közleményében sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát annak érdekében, hogy az letérjen "fenyegetés és a provokáció útjáról".

A három szövetséges diplomáciai és gazdasági eszközök segítségével reméli tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Phenjant.

A kísérlet már csak azért is kétes kimenetelűnek tűnik, mert még Kína is képtelen volt gazdasági szankciókkal hatni Kim Dzsongun diktatúrájára, pedig nekik sokkal nagyobb tekintélyük van az ázsiai országban, mint a "gyűlölt imperializmust" megtestesítő Egyesült Államoknak, Ausztráliának vagy Japánnak.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) ötvenedik, Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozása alkalmával kiadott közleményében a három ország felhívta a figyelmet, hogy szigorúan be kell tartani az Észak-Koreát sújtó új szankciókat. Hangoztatták, hogy elkötelezettek a büntetőintézkedéseket illetően, és segítséget nyújtanak életbe léptetésükhöz.

A három országhoz Dél-Korea is csatlakozott. A szöuli külügyminisztérium sajtóközleményében hangsúlyozta: Phenjan múlt hónapban végrehajtott két interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérlete jelentős haladást jelez a nukleáris és rakétaprogramban.

A tárca hozzátette: Szöul, Tokió és Washington szoros együttműködésre tett ígéretet annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség betartsa az új szankciókat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja szombaton egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt.