Lassabban fúrnak fogat a fogorvosok

Szeptember elején a szokásosnál is gyötrelmesebb lesz egy-egy lyukas fog, vagy gyökérkezelés.

Szeptembertől munkalassító akcióba kezdenek az állami ellátásban dolgozó fogorvosok - írja a kormányzati Magyar Idők. Szeptember elején három napon át tiltakozásul várhatóan csak sürgősségi eseteket látnak majd el.

A lap azt írja, hogy  az egészségbiztosító évente fejenként 2800 forintot költ fogászati ellátásra, ez pedig a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata szerint a fele a szükséges minimumnak.

A tb-betegeket ellátó fogorvosok egy éve sürgetik a finanszírozás rendezését, de előrelépés nem történt.  A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez az összeg pont a fele a szükséges minimumnak.  A fogorvosi munka piaci ára valójában a 2800 forint három-négyszerese, mutatott rá  Nagy Ákos,  keszthelyi fogorvos.  

További több száz egészségügyi dolgozó készül külföldre

Bár a 2015-ös 707-hez, és a 2014-es 980-as adathoz képest ez némi javulást mutat, a kieső több száz szakdolgozó így is súlyos problémákat okoz a hazai ellátásban.Sok kórházban ugyanis már nagyobb gond a nővér-, mint az orvoshiány.Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a szakdolgozók közül már nem csak a harmincöt év alattiak döntenek úgy, hogy külföldön folytatják:2016-ban a 35-49 évesek közül 311-en igényelték a szükséges dokumentumot.